Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Megérkeztek az adatok: így néz ki most a hazai munkaerőpiac

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország egész területén megélénkült a munkavállalók álláskeresési kedve. A hirdetések száma 25 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Az egyik legnagyobb állásközvetítő portál összesítése szerint 2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy éves alapon nőtt a jelentkezések üteme, az elmúlt időszakot a inkább a folyamatos csökkenés jellemezte. 

A szakterületek tekintetében továbbra is a vendéglátás, a hotel, illetve az idegenforgalom esetében növekedtek meg leginkább a jelentkezések, a második helyen a mezőgazdaság áll, a lista másik végén pedig az IT üzemeltetés, az egészségügy és a szállítás látható. 

Az összesítésből kiderült, hogy még mindig Budapesten és Pest megyében a legintenzívebb a munkaerőtoborzás, amelyet Győr-Moson-Sopron, majd Fejér megye követ. Az arányokat tekintve azonban Tolna megye hirdetési számai gyarapodtak a legnagyobb mértékben: a térségben 30 százalékkal több nyitott pozíciót hirdettek meg az álláskeresési portálon keresztül, mint tavaly ilyenkor. 

A meghirdetett állások száma a legnagyobb mértékben, 64 százalékkal a cégvezetés-menedzsment területén emelkedett. Ezt követi a vendéglátás, a mérnök és az adminisztráció 43, 19, illetve 9 százalékos bővüléssel. 

Mindezekkel szemben az IT és az üzleti támogató központok esetében csökkent a toborzás mértéke.

Kép forrása: pixabay.com