Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Megint matekból remekeltek a kazinczysok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium hatodikosai teljesítettek legjobban matematikából a legutóbbi kompetenciamérésen a vidéki gimnáziumok között. A Péterfy is ott van a legjobb 10 között.

Közzétették annak a tíz vidéki gimnáziumnak a nevét, amelyiknek hatodik osztályos kompetenciamérésén a legjobban teljesítettek. A térségben két iskola is büszke lehet most – derül ki az Eduline cikkéből.

Ez elmúlt tanév tavaszától a tanév végéig 3069 intézmény 582.347 tanulója írta meg 4-11. évfolyamon a kompetenciamérést, az Oktatási Hivatal adatai szerint a 6. 8. és 10. évfolyamon minden mérési területen alacsonyabb átlageredmények születtek a 2022-esnél. A 6. évfolyamon matekból például 1475 képességpont lett az átlag, ez 18 ponttal kevesebb a tavalyelőttinél. Budapesti hatodikosok vitték a pálmát, a fővárost – átlagot nézve – Vas és Csongrád-Csanád követi, ám ha az egyes 8 osztályos gimnáziumokat állítjuk rangsorba, akkor a vidékiek között győri lett az első.

A Kazinczy Ferenc Gimnázium ugyanis 1804 képességponttal a legjobb eredményt érte el, ez 3 ponttal több a második, 4 ponttal a harmadik helyen végző iskolánál, és több mint 60 ponttal eredményesebb a negyedik helyen végzőnél. És bár összességében Budapest vezet, az első három helyezett vidéki gimnázium megelőzi a budapesti első helyezettet.

A rangsorban 6. helyet tölti be egy másik győri középiskola: a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium.

A két győri iskola pár napon belül másodszor büszkélkedhet matematikai eredménnyel, mert legutóbb arról adtunk hírthogy az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a megyéből 4 intézmény diákja is bejutott a döntőbe, a győri Jedlikből 6-an, a Kazinczyból 2-en, a pannonhalmi bencés gimnáziumból és a győri Péterfyből 1-1 tanulónak sikerült ezt az eredményt elérni.