Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Meglepő dolog történt a hazai bankpiacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hogy pontosan mi is, az a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyvéből derül ki, amelyben évről évre a pénzintézetek eredményeit összegzik. 

Nos, úgy fest, hogy bekövetkezett, amire sokan nem számítottak: versenytársai lekörözték az OTP-t. A komoly hagyományokkal bíró pénzintézetnek azért nincs miért szégyenkeznie, hiszen a csoportszinten mért profitban az OTP Bank vezet, de a 355,5 milliárd forintos nettó tárgyévi eredményben a külföldi leánycégek nyeresége is benne van, írja a Bank360.hu. A második helyen a Magyar Bankholding áll, az MKB Bank révén több mint 98 milliárd, a Takarék csoport által pedig további bő 10 milliárd forintos nyereséggel. A bronzérmet az UniCredit csoport vitte el nem egészen 85 milliárd forintos eredménnyel. 

A meglepetést a nem csoportszintű adatoknál kell keresni. Itt eddig az OTP volt a legnyereségesebb, most viszont letaszították a trónról. Mielőtt még felfednénk a "titkot", emlékezzünk meg arról is, hogy a nagymúltú bank mindössze 6,6 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta az évet. Az OTP Jelzálogbank 9,7 milliárd forintos veszteséget ért el, a számokon a csoporthoz tartozó lakástakarékpénztár szépített valamicskét majdnem 3,3 milliárd forintos nyereségével. A Bank360.hu szerint az OTP szerény eredményének egyik fő oka egy hatalmas (205 milliárd forintos) értékvesztésre és kockázati költségekre félretett céltartalék lehetett, amit valószínűleg nagyrészt az orosz-ukrán háború miatt képeztek.

Ennek fényében tavaly az Unicredit volt a legnyereségesebb magyar bank 88 milliárd forintos nettó eredménnyel, a csoport jelzálogbankja ezen felül 660 millió forint profitot ért el. Az ezüstérmet a Raiffeisen zsebelte be több mint 72 milliárd forintos nyereségével. A harmadik helyen a K&H áll 67 milliárd forinttal.

A közlemény kitér arra is, hogy ha az egy csoporthoz tartozó hitelintézeteket együtt számolta volna az MNB, a Magyar Bankholding került volna fel a dobogó második helyére. A tavaly márciusban a Budapest Bankkal egyesített MKB Bank ugyanis több mint 64,6 milliárd, a Takarékbank pedig 25,5 milliárd forintos nyereséget termelt. A Takarék Jelzálogbank ezen felül 1,8 milliárd forintos profittal zárta 2022-t, egyedül az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknál mutattak ki 6 milliárdos mínuszt, részletezi a Bannk360.hu.

Vessünk egy pillantást a többi versenytársra is. A CIB Bank nettó profitja 38,2 milliárd forint lett, az Erstéé 37,5 milliárd, az Erste csoport jelzálogbankja és lakás-takarékpénztára azonban ezen felül további egymilliárd, illetve 2 milliárd forintnyi nyereséget ért el. 

Az olyan kisebb közepes bankok, mint a Gránit vagy a Magnet is sokkal nyereségesebbek lettek tavaly, mint az OTP. A Gránit Bank a jegybanki adatsor szerint 11,2 milliárd, a Magnet 18,6 milliárd forintos eredménnyel zárta az évet. 

Forrás: Bank360.hu
Fotó: Pixabay