Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsonyfa állítás szokása az egész világon elterjedt, világias ünnepi program, amelyet befolyásolnak a kor aktuális trendjei.

Sokak számára a lucfenyő, illetve a jegenyefenyő a hagyományos karácsonyfa, de az elmúlt évtizedekben már sokan díszítenek karácsonykor ezüstfenyőt, vagy nordmann fenyőt. Napjainkban már teljesen megszokottá vált a műfenyő is, amelyek már olyan jó minőségűek, hogy sokszor csak egészen közelről tudjuk megkülönböztetni őket a valódi fenyőfáktól.

Nem tudod még, hogyan díszíted idén a fenyőfád? Megmutatjuk, melyek a 2022-es trendek, már csak választanod kell. Az idei karácsony színe a metál arany, de a klasszikus piros és zöld díszekről, valamint a természetközeli színekről sem feledkeztünk meg. 

Klasszikus

Természetes

Extravagáns

Tudtad?

  • Az első feljegyzés a karácsonyfáról Sebastian Brant német író tollából származik, Strasbourgból, a 15. század végéről. Abban az időben ostyával és almával díszítették a fákat és a fenyőágakat.
  • A fenyőfa árusításáról az első írásos emléket Sélestat (Elzász) város könyvtárában találjuk 1521-ből.
  • Európában német közvetítéssel terjedt el a karácsonyfa állítás szokása.
  • Bécsben az első karácsonyfát a Berlinből áttelepült Arnstein bankárcsalád házában állították, 1814-ben, ami akkoriban olyan furcsa volt, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla.
  • Az írásos emlékek szerint Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, a Fejér megyei Martonvásáron levő birtokán.
  • A 20. század elején terjedt el igazából a karácsonyfa állítás szokása, egyre többen díszítettek fel egy kis fát vagy ágat. Ekkor még az elektromos égőkkel díszített fa státusszimbólumnak számított.