Megvan a tokiói Olimpia új időpontja

Ahogy az ismert, a koronavírus járvány miatt elhalasztják az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát. Az új időpontra ma derült fény: eszerint a játékok 2021. július 23-tól augusztus 8-ig tartanak majd.

A döntést azután hozták nyilvánosságra, hogy tanácskozott egymással a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a japán kormány, a tokiói közigazgatási központ valamint a helyi szervezőbizottság.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach és Shinzo Abe japán elnök a múlt héten döntött arról, hogy elhalasztják a játékokat a koronavírus járvány miatt, de akkor csak annyit közöltek, hogy legkésőbb jövő nyáron meg kell tartani az Olimpiát.

Halasztásra eddig még nem volt példa az Olimpiák történetében, de nyári játékokat háromszor is töröltek: 1916-ban Berlinben, 1940-ben Helsinkiben, 1944-ben pedig Londonban nem tudták megtartani a rendezvényt, mindháromszor a világháború miatt.

Ezúttal nem maradnak el tehát a játékok, de a japán gazdaságnak rendkívül fájdalmas lehet a döntés: eddig ugyanis 12,6 milliárd dollárt költöttek a szervezésre.

Híradó főszerkesztő, riporter