Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna. 

2024 első negyedévében összesen 71 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. Ezekben a tüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, 7-en viszont megsérültek. Ebben az időszakban a lakástüzek eloltásához összesen 53 órára és 182 tűzoltójárműre volt szükség. Összesen 933 négyzetméternyi épített terület égett le.

Legtöbb tűz a kéményből indul

Egyik épületben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 24 százaléka. A tüzesetek 12 százalékában a konyhában, 8 százalékában a hálószobában, 9 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

Százhúsz galamb pusztult el

A legnagyobb tűzés egyben a leghosszabb beavatkozás március 28-án, Kapuváron volt, ahol egy 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület teljes terjedelmében égett. A melléképületben parkoló autó is teljesen kiégett a tűzben, valamint 120 galamb is elpusztult. Az épületből két gázpalackot kivittek, az egyiket hőhatás érte, ezért a tűzoltók vízsugárral visszahűtötték, hogy ne robbanjon fel. A családi ház oltása utómunkálatokkal együtt csaknem 3 és fél órát vett igénybe.

Alattamos a szagtalan szén-monoxid

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 28 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 11 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban szerencsére senki nem halt meg vármegyénkben szén-monoxid miatt.