Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel.

A program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közönségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése. Nagy előrelépés a Moziklub program indulása, amely azt a széles közönséget éri el országosan, akikhez eddig csak nehezen juthattak el a magyar filmek. A 2023-ban elindult Moziklub – Országos filmklubhálózat program célja a magyar filmörökség és a kortárs filmek eljuttatása kisebb településekre, hogy a nagyvárosoktól távol élők is láthassák a hazai készítésű filmeket és részesüljenek a közösségi filmnézés élményében. A filmklubok keretében képzett vezetők segítik a látottak értő befogadását, közös feldolgozását a vetítéseket követő beszélgetésekkel.

A tervek szerint 2024 nyaráig összesen 180 településen valósulnak meg a tízalkalmas ingyenes filmklub vetítéssorozatok. Tavaly év végén mintegy 50 helyszínen tartották az első vetítéseket, ahol a nézők a Meseautót, a Nagykarácsonyt és a Vukot nézhették meg. A programok között szerepelt kifejezetten az óvodásokat célzó vetítés, valamint olyan események is, amelyekre elsősorban az idősebb korosztályt várták a helyi szervezők.

25 klasszikus és 25 kortárs alkotásból áll a repertoár, amelyből a klubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. A kínálatban szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások is.

A Moziklub vetítéssorozatok részeként megyénként egy-egy vetítéssel egybekötött régiós közönségtalálkozót is szerveznek, amelyeken az érdeklődők találkozhatnak a filmek alkotóival, szereplőivel, a filmklubvezetők pedig egymással, hogy megoszthassák tapasztalataikat.