Mi kimondjuk, a mesterséges intelligencia cselekszik vezetés közben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A TomTom és a Microsoft nemrég jelentette be, hogy együttműködést folytat a talán legfejlettebb autós mesterséges intelligencia asszisztens kifejlesztésében.

 

Úgy nevezik arendszert, hogy "teljesen integrált, mesterséges intelligenciával működő társalgási autóipari asszisztens". Ez azt jelenti, hogy szinte mindent megtehet a hangsegéd használatával, anélkül hogy meg kellene nyomnia valamit.

Mivel ez egy igazi mesterséges intelligencia asszisztens, megérti a kontextust, és mindenféle feladatot el tud végezni – ablakok kinyitása, az AC vezérlése, a hangerő csökkentése, valamint bonyolultabb feladatok, mint például egy másik útvonal választása menet közben, megállóhelyek javaslai az út mentén.

A cél az, hogy abszolút élményt nyújtsunk a vezetőnek, hogy a vezetésre tudjanak koncentrálni.

A TomTom általában a GPS-navigációs rendszereiről ismert, így a Microsofttal való együttműködése óriási üzlet. A TomTom infotainment rendszere az OpenAI nagy nyelvi modelljeit, a Microsoft Azure Cosmos DB-jét a többmodelles adatbázisát és az Azure Cognitive Services szolgáltatást használja, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy hozzáférjen az AI-val kapcsolatos API-khoz.

A legjobb az egészben az, hogy a TomTom azt tervezi, hogy az autóipari márkákkal fog együttműködni szerte a világon, és megtartja a márka tulajdonjogát. Ez azt jelenti, hogy a TomTom infotainment rendszere valószínűleg számos autómárkában megjelenik a közeljövőben.

Néhány hónappal ezelőtt a DS Automobiles is bejelentett egy hasonló mesterséges intelligencia asszisztens fejlesztését járműveihez, amely integrálja a ChatGPT-t, így egyértelműen a mesterséges intelligencia betörését jelenti az autóipari funkciók felé.