Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óvd meg a fagy elől! A teleltetésre többféle lehetőséged is van, a számodra legegyszerűbbet válaszd. Nem bonyolult egyik sem.

Az édesburgonya a talajfelszín alatt gumókat fejleszt. Az átteleltetéshez a növény föld feletti részét vágd le, egészen a talaj szintjéig. Mielőtt beköszönt a fagy, ásd elő a gumókat, de próbáld őket nem megsérteni. Tegyél kartondobozba homokot vagy tőzegmohát és bújtasd el őket úgy, hogy egymáshoz lehetőleg ne érjenek. A dobozt vidd hűvös, száraz helyre, vagyis ne legyen fagy.  

Tavasszal amelyik gumó csírázik, azt darabold fel, úgy hogy minden darabján legyen csíra. Ezt fogod majd kiültetni.

Egyszerűen vidd be őket!

Ez a másik lehetséges mód. A gumókat egy friss virágfölddel megtöltött ültetőedényben helyezzük el, majd az edényt behozzuk beltérbe. A gumók a zárt térben ki fognak csírázni, lombjuk is lesz. Tavasszal ismét kiültetheted.

Ha dugványról szeretnél átteleltetni

A szárából vágj le 25-30 cm-es darabokat, még mielőtt az őszi fagyok megcsípnék. Tedd egy tiszta vízzel megtöltött üvegbe. A gyökereztetés megkezdése előtt mindenképpen távolítsuk el a dugványok alsó részéről a leveleket, mivel a vízzel érintkező levelek a dugványok rothadását okozhatják. Ha úgy döntünk, hogy a dugványokat a vízben hagyjuk, mindenképpen cseréljük az vizet, ha az zavarossá válik vagy kezd besötétedni. Ügyeljünk arra is, hogy a gyökerek végig a vízben legyenek.

Jó kertészkedést!