Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai énekes-dalszerző, Ray Dalton (1990) 6 évesen kezdett el énekelni zenetanára hatására a Seattle-i gyermekkórusban. Mindig is vonzotta a gospel és az R&B világa, ezért az egyetemen is ebben az irányban tanult tovább a képzőművészettel karöltve.

 

Az ismertséget igazán Macklemore és Ryan Lewis dalának, a Can't Hold Us -nak (2011) köszönheti, melyet a Saturday Night Live televíziós show-ban is előadtak. A dal több országban a slágerlisták élére került (1. volt a Billboard Hot  100-on is), valamint platinalemez is lett. Ray szívesen dolgozik együtt más előadókkal is, mint például Ciara, Jennifer Hudson, T-Pain, Alvaro Soler és Flo Rida.

Emellett természetesen egyéni projektjei is vannak. Szólókarrierjében újabb átütő sikert a 2020-ban megjelent lemeze, az In My Bones hozott. Többen úgy emlegették, mint egy új soul-pop himnuszt, hisz Dalton zeneiségében visszanyúlik a régi spirituálékhoz és a gospel gyökereihez is. A számhoz Malik Montana készített egy remixet is.

 

Sokféle zenei műfajban alkot, többek között pop, soul, R&B és elektronikus zenei stílusokban. Egyediségét erőteljes és egyben érzelmes énekhangja adja, stílusával a szerethető sztárok kategóriájába tartozik. Zenéjét hallgatva összekapcsolódhatunk a lelkünkkel és felszabadíthatjuk a belsőnket – olvasható a Pianity oldalán. Ray gyakran posztol arról, milyen sokat jelent számára, hogy érzi az emberek szeretetét és támogatását személye és zenéje irányába egyaránt. Hálát érez, amikor a fellépésein a rajongók vele együtt éneklik a dalait. Olyan slágereket köszönhetünk neki, mint például a Good Times Hard Times, Don't Make Me Miss You, Do It Again, In My Bones vagy a legújabb számát az All We Got-ot.

Az énekes A legjobb zenei videó (Can't  Hold Us) és Az év albuma (The Heist) kategóriában Grammy-jelölést kapott.

Az előadó korábban teniszezett – oktatta is -, de rajong a kosárlabdáért is.