Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy amerikai nő még 2017-ben vásárolt meg egy régi, poros festményt egy New Hampshire-i használtáru-üzletben mindössze 4 dollárért, azaz alig 1500 forintért. Bár már akkor felötlött benne a gondolat, hogy a kép esetleg ennél értékesebb lehet, ám miután rákeresett az interneten és semmit sem talált, nem is foglalkozott tovább ezzel. A festményt a szobájában akasztotta ki, majd évekig egy szekrényben tárolta, ahonnan egy nagytakarítás alkalmával került elő.

 

Ekkor újra felkeltette a kíváncsiságát és úgy döntött, feltölt róla néhány fotót a Things Found in Walls nevű Facebook-csoportba. Itt figyelt fel rá egy szakember, aki nem tartotta kizártnak, hogy a mű N.C. Wyeth amerikai festőművész értékes alkotása lehet.

„Megszoktam, hogy Wyeth festményeinek másolatait vagy más művészek festményeit, akikre hatással volt, hamisan a művésznek tulajdonítják de ezeken a fotókon voltak  olyan dolgok, amelyek felkeltették a figyelmemet” – nyilatkozta a sajtónak a konzervátorként dolgozó Lauren Lewis.

A szakember személyesen is felkereste a kép tulajdonosát és megállapította, hogy a festmény valóban eredeti, egyike annak a négy illusztrációnak, melyeket a művész Helen Hunt Jackson Ramona című könyvének 1939-es kiadásához készített.

 

„Bár természetesen voltak rajta apró karcolások, és felülettisztításra is szükség volt,  figyelemre méltó állapotban volt, tekintve, hogy egyikünknek sincs fogalma az elmúlt 80 év során megtett útjáról” – fogalmazott Lewis a Boston Globe-nak adott interjújában.

Kathleen Leland, a Bonhams Skinner aukciósház amerikai és európai művészettel foglalkozó szakértője elárulta: a keret, illetve a kép hátulja szolgáltatta a végső bizonyítékot arra, hogy a festmény eredeti.

„Az 1930-as évek közepétől Wyeth egy bizonyos típusú művésztáblát használt – a Weber reneszánsz paneljeit, amelyek vörös hátoldalukról és kidolgozott címkéikről ismertek – és ez a festmény esetében is így volt” – mondta Leland.

Az aukciósház becslése szerint a festmény 250 000 dollárt, vagyis mintegy 87 millió forintnak megfelelő összeget ér.