Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Minden, amit az ország karácsonyfájáról tudni érdemes

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik hétfőn a Kossuth térre, a fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette. A fenyőfát hétfőn állítják fel, szállítását a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség munkatársai segítik. 

A szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3-as autópályán halad. Körülbelül 13.30-tól az M0-s autóút – Megyeri híd – 11. sz főút – III. Batthyány utca – Rákóczi utca – Szentendrei út – Pacsirtamező utca – Lajos utca – Árpád fejedelem útja – Üstökös utca – Török utca – Margit híd – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca – Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fenyőt a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani.

A karácsonyfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzért is elhelyeznek rajta, 16000 energiatakarékos színes LED-izzóval. 

Idén a Kisgyőrből érkezik „a nemzet Betleheme”, amely embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. 

A képen a 2020-ban felállított karácsonyfa látható.

Fotó: hirado.hu