Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsonykor sokan igyekeznek kreatív és személyre szabott ajándékokkal meglepni szeretteiket, azonban vannak olyan klasszikus „baklövések”, amelyek évről évre újra és újra megjelennek az ajándékok között. Ezek az ajándékok gyakran jó szándékkal készülnek vagy kerülnek beszerzésre, mégis sokak számára csalódást okoznak.

Íme a tiltólistás ajándékok!
 

Csokoládé
Klasszikus karácsonyi ajándék, amit az év nagy részében minden bizonnyal sokan örömmel fogadnának, azonban az év azon részében, amikor egyébként is középpontba kerülnek a finom ételek és sütemények, nem biztos, hogy ez a tökéletes választás.

Amennyiben valaki mindenképpen édességben gondolkodik, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a saját készítésű, akár könnyedén személyre szabható mézeskalácsot, amely biztosan nagyobb mosolyt csal majd a megajándékozott arcára, mint egy boltból beszerzett random csokoládé.

Illatszerek
Az illatszerek, mint például testpermetek és parfümök a karácsonyi ajándékozás klasszikus elemei. Bár első pillantásra elegánsnak és praktikusnak tűnhetnek, gyakran túl általánosnak és személytelennek érződnek, arról nem is beszélve, hogy sokan allergiások vagy érzékenyek lehetnek bizonyos illatokra, így ezek az ajándékok gyakran a fiók mélyén landolnak.

Illatos gyertyák
Ez is egy olyan ajándék, amit előszeretettel szerzünk be karácsonyhoz közeledve, azonban nem biztos, hogy a legjobb választás mellett döntünk. Az illatos gyertyák ugyanis nagyon rizikósak, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az általunk jónak ítélt gyertya illata nem nyeri el a megajándékozott ízlését, így az illatszerekhez hasonlóan egy gyors próba után bekerül a sarokba.

Üres képkeretek
Elsőre talán nem tűnik rossz választásnak, hiszen gondolhatjuk azt, hogy mindenkinek van otthon olyan fotója, amit szívesen keretbe illesztene, ám akinek ilyen fotói vannak, az valószínűleg már egy képkeretet is beszerzett hozzá, így mindenkit arra sarkallnánk, hogy ha már beszerezte ezt az ajándékot, próbáljon meg egy olyan képet is beletenni, ami a megajándékozottal közös emléket vagy élményt ábrázol.

Random könyvek
A könyvek ajándékozása is kockázatos lehet, különösen akkor, ha nem ismerjük pontosan a megajándékozott ízlését. Egy nem kívánt regény vagy szakácskönyv könnyen feleslegessé válhat, ha nem találkozik az olvasó érdeklődési körével.

Vicces ajándékok
A humoros vagy vicces ajándékok, mint például a tréfás pólók gyakran csak rövid ideig szórakoztatóak, és hosszú távon nem hasznosak. Ezek az ajándékok gyorsan unalmassá válhatnak, és kevés maradandó értéket képviselnek, így ha csak lehet, kerüljük ezeket.

Ajándékutalványok
Az ajándékutalvány elsőre ugyan nem tűnik rossz választásnak, hiszen ezzel aligha lőhetünk mellé. Megveszünk egy adott kerettel rendelkező kártyát, átadjuk a megajándékozottnak, ő pedig majd vásárol valamit, amire biztosan szüksége van, mi pedig nyugodtan hátradőlhetünk, mert legalább nem lőttünk mellé.

Mindez igaz is, azonban kissé személytelennek tűnhet, a karácsonyi ajándékok esetében pedig ezt kellene a leginkább kerülni, ráadásul egy ajándékkártya azt is sugallhatja, hogy nem fordítottunk elegendő időt a megajándékozottra.

Az ajándékozás során a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a megajándékozott személy ízlését, érdeklődési körét és szükségleteit. A legrosszabb karácsonyi ajándékok gyakran azok, amelyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak.