Kétségbeesett dolgozók kerestek meg minket – mobil röntgen pro és kontra

Változik a győri kórházban a röntgen protokoll, információink szerint mától ha lehet a központi laborokat már nem használják koronavírusos betegek esetén, őket mobil eszközökkel tesztelik. A váltás tudomásunk szerint nagy vihart kavart az érintett egészségügyi dolgozók körében, volt aki jelezte, hogy szerinte ez így nem biztonságos, ezért nem is akarja felvenni a munkát.
.
Aki járt már a röntgen osztályon, az bizonyára látta, hogy milyen biztonsági intézkedések mellett vizsgálnak meg egy beteget. Az érintettek ólomköpenyt kapnak, az asszisztens pedig kimegy még a szobából is, hiszen ez a protokoll.
.
Most nem lesz sugárvédett szoba, hanem egy egyszerű kórteremben történik minden. Első hallásra tényleg aggasztó is lehet.
.
Volt, aki arról számolt be, hogy mindez a beteghordók hiánya miatt alakult így, mert már nincs senki, aki átvigye őket az eredeti vizsgáló helyre. Az újat viszont azért tartják aggályosnak, mert sokan attól tartanak, hogy sugárzás éri őket, a napi 40-50 vizsgálat során ugyanis van, aki szerint ez elkerülhetetlen.
.
Az osztályok elindult egyfajta pánikkeltés, egyre többen kezdtek félni.
.
Az információval természetesen megkerestük a kórház vezetését, akik szerint a félelem alaptalan, igyekeznek minél több információt átadni a dolgozók felé, ami megnyugtathatja őket.
.
Megtudtuk, amobil vizsgálat nem újkeletű az intézményben, korábban is többször alkalmazták, sőt, most ruháztak be két vadonatúj, modern készülékre. A technológiát tehát ismerik a dolgozók, csak eddig ritkábban használták, nem 0-24 órában.
.
Kiderítettük azt is, hogy valóban meg akarják szüntetni a betegszállítást a röntgen osztályra, méghozzá azért, mert túl sok lehet a találkozási pont Covidos és nem Covidos betegek között. Ezt a létező legminimálisabb értékre kívánják lecsökkenteni. Valahol ez is érthető, persze ha emiatt más veszélyeknek lesznek kitéve sokan, akkor lehet amit itt megnyerünk, azt ott elbukjuk.
.
A kórház egyik vezető orvosától azt is megtudtuk, hogy a járványügyi ambulanciáról átlagosan napi 21 röntgen vizsgálatot rendelnek el. Miután a tüdőre lehet a legrosszabb hatással a koronavírus, ezért az nem megoldás, ha nem készülnek új felvételek, egyszerűen röntgenezni kell, nincs más út – ezt van és kész.
.
A helyzet kulcsa talán az lehet, hogy milyen készülékkel végzik a vizsgálatot. Nos megszereztük a Fujifilm FRD GO mobil röntgenes berendezés paramétereit – ami ráadásul új, kettőt is vett belőle a kórház nemrég, 35 millió Ft-ba kerül darabja.
.
Az eszközt Bécsben egy radilógiai kongresszuson mutatták be, ahol arról volt szó, hogy milyen műszaki megoldásokat kínál a műszaki tudomány arra a kérdésre, hogy egyre jobban mobilizálódik és digitalizálódik az egészségügy. Miután a sugárdózis csökkentése prioritás, elsősorban azokat a készülékeket favorizálták, amelyek ebben a tekintetben megfelelőek – ezt azok közé sorolták.
.
A fejlesztő szerint lényegesen alacsonyabb sugárzás a hagyományos röntgen gépekhez képest. Virtuális rácsot használ, ezzel is csökkentve a sugárzást, így kb a negyede a sugárzás egy sima RTG géphez képest. Itt már nem szórt, hanem szűkített sugárzással az adott pontra céloznak irányítottan. A legfőbb előnye, hogy gyakorlatilag bármiylen szűk helyre oda tudják vinni, bármilyen beteget tudnak vele röntgenezni Antibakteriális felület van rajta, amin 100-szor kisebb eséllyel tudnak megmaradni a fertőzések mint az átlagoson és 10.000-szer kisebbel mint a védőfelület nélkül.
.
Az eszközt 2016-ban hozták forgalomba Magyarországon, a II-es sugárvédelmi kategóriába sorolták, az országos Atomenergiai Hivatal megfelelő engedélyével rendelkezik. Feltételezzük, hogy a kórház tudta mit vesz, tehát ez a feladat elvégzésére alkalmas.
.
Miután az eszköz mobil, nyilvánvaló, hogy nem klasszikus sugárvédett laborokban lehet csak alkalmazni, hanem bárhol, ahol szükség lehet rá.
.
A másik kulcs tényező véleményünk szerint a biztonságos üzemeltetés. Ehhez is találtunk protokollt. Röviden úgy lehetne megfogalmazni: használatakor ólomköpenyt és a röntgen szemüveget kell viselni. Eddig jellemzően az asszisztenes körében erre azért nem volt szükség, mert nem abban a helységben voltak, ahol a sugárzás, de ez most megváltozik, ezért rajtuk is kell, hogy legyen védőfelszerelés.
.
És van még egy megoldás, amit a kórházban elfogadottnak tartanak. A készüléktől a kezelő akár 20 méteres távolságra is elmehet, és onnan is tudja irányítani. Ha pedig behúzódik egy betonfal mögé, azzal jó esetben az ólomköpenyes védelmi szintet is elérheti.
.
De információink szerint a kórházban a szükséges védőfelszerelések is rendelkezésre állnak. Reméljük ezt minden érintett dolgozó meg is kapta. Egy ilyen kockázatos tevékenységnél meglepő lenne, ha nem.
.
Ami a történethez még hozzá tartozik, a jogszabályoknak megfelelően minden dolgozónál használnak egy úgynevezett dozimétert, amit minden hónapban el kell küldeni a megfelelő kontrollra. A kórház egyik orvosától kapott információ szerint a beosztásoknál ezt maximálisan figyelembe veszik, és a legszigorúbban átcsoportosítanak amikor erre szükség van.
.
Mi magunk nem vagyunk orvosok, de abban reménykedünk, ha a gép megfelelt a szigorú műszaki előírásoknak, a dolgozók pedig megkapják a szükséges védőfelszereléseket, akkor a megfelelő biztonsági protokoll betartásával sem a dolgozót, sem a beteget nem éri sugárfertőzés.
.
Látva egyébként az Operatív Törzs által közölt hivatalos adatokat és kiegészítő információkat az egészségügyi dolgozók fertőzöttsége kapcsán, sajnos az is tény, hogy jelenleg a járványügyi kockázat lényegesen nagyobb, mint a röntgensugárzási kockázat – ezt több általunk megkérdezett orvos is megerősítette.
.
Bár kameránk előtt egyik fél sem kívánt nyilatkozni, természetesen mind a dolgozók, mind a kórház vezetése számára lehetőséget adunk további vélemények megjelenésére a témában, amennyiben ezzel a lehetőséggel élni szeretnének.