Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden növénynek vannak olyan növénytársai, amiket elviselnek és szeretnek maguk mellett. Ezek a szomszédok általában segítenek abban, hogy többet teremjen és egészségesebben fejlődjön. Most mutatjuk, hogy a szamóca mely növények mellett érzik jól magukat.

Borágó: vonzza a beporzókat, ugyanakkor a kártevőket távol tartja az ágyásoktól.

Bokorbab, csillagfürt, vöröshere: a talaj nitrogéntartalmát növelik, mivel a pillangósvirágúak gyökerében olyan baktériumok élnek, amelyek képesek megkötni a légköri nitrogént.

Fejes saláta, hónapos retek: a koratavaszi zöldségek rövid tenyészidejűek és általában már azelőtt kikerülnek az ágyásból, mielőtt a szamóca megérkezik, így segítenek optimálisan kihasználni a területet.

Póréhagyma, fokhagyma, metélőhagyma: a hagymafélék jellegzetes illatukkal távol tartják a kórokozók egy részét és a csigákat is.

Körömvirág: távol tartja a kártevőket az ágyástól, például a fonálférgeket és drótférgeket.

Kamilla, kapor, fűszerkömény: aromás illatukkal a szamócát veszélyeztető kártevőket csalogatják magukhoz.

Árvácska, szarvacskás árvácska: dísznövényekkel is összeültethető a szamóca, főképp balkonládában, dézsában. Nem csak jól mutatnak együtt, de állítólag az árvácskák mellett termő gyümölcs aromásabb is lesz.