Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Mutatjuk, mennyi pénzt lehet keresni az autóiparban

Széles a skála nagyon, de az igazán szerencsések, akár bruttó egymillió forintot is láthatnak fizetési papírjaikon. Cikkünkben azt járjuk körül, mekkora fizetésből gazdálkodhatnak például a fényezők, autószerelők vagy a folyamatmérnökök. 

Jelenleg is zajlik az adok-kapok, legközelebb február 26-án ülnek le bértárgyalásra az Audi Hungaria és annak szakszervetének képviselői. Korábban bővebben beszámoltunk arról, hogy mennyit kér az Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHFSZ) és mennyit ajánl az Audi Hungaria. Az AHFSZ 12%-kal, az Audi első körben 5,3%-kal, másodikban pedig 3-mal emelné az alapbért. Ennek kapcsán összeállításunkban annak jártunk utána, hogy Magyarországon mennyit keresnek az autóiparban dolgozók. 

A mérnökök keresnek a legjobban

A mérnöki pozíciók a legjobban fizetett állások között vannak, nincs ez másként az autóiparban sem. A fizetesek.hu adatai alapján a legnagyobb számok a folyamatmérnökök papírjai kerülnek: ők akár bruttó egymillió forintra is szerződhetnek, a belépőszint bruttó 512 ezer forint náluk. Őket követik a karbantartási mérnökök bruttó 498 ezer kezdőfizetéssel, náluk a plafon akár 940 ezer forint is lehet. A műszaki tervezők nem maradnak le sokkal a bruttó 462 ezer forintos kezdőbérrel, ami akár bruttó 912 ezer forint is lehet. A fizetésüket tudásuk és szakmában eltöltött éveik befolyásolják. 

A fényezők örülhetnek a leginkább

Ugyanez a két tényező befolyásolja a kétkezi munkával pénzt keresők béreit is. Kékgalléros oldalról leginkább a fényezéssel foglalkozó szakembereket fizetik meg, akár bruttó 739 ezer forintot is láthathatnak fizetési papírjaikon. Utánuk következnek az autóvillamossági szerelők (bruttó 272 ezer – 695 ezer), a mechatronikai műszerészek (bruttó 338 ezer – 686 ezer), a karosszérialakatosok (bruttó 335 ezer – 662 ezer) és az autószerelők (bruttó 301 ezer – 658 ezer).

(Fotó: audi.hu)