Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kiválóan hidratál, alacsony a kalória-, és magas a rosttartalma, ám ez a héjára is igaz. Akár smoothie-t és dzsemet is lehet belőle készíteni.

Na de miért érdemes felhasználni a görögdinnye egyik legfinomabb és legegészségesebb részét (a héját) ahelyett, hogy a kukába dobnánk azt? Az egyik ok, hogy a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének héja (hasonlóan más gyümölcsökhöz, illetve zöldségekhez) sok vitamint és értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul finom is.

Mint ismert, a görögdinnye kiválóan hidratál, hiszen a 90%-a víz, de a kalóriatartalma is alacsony (100 gramm dinnyében mindössze 30 kalória van), magas rosttartalma pedig igazán jó hatással van az emésztésre. Ám azt kevesen tudják, hogy a héjában még több rost van, és a gyümölcs ezen része is finom lehet hasonlóan a rózsaszín, lédús, húsos részéhez.

A legjobb, ha befőttet, szirupot, lekvárt vagy akár smoothie-t készítünk belőle – ez utóbbi különösen népszerű az Instagramon. Az elkészítéséhez annyit kell tennünk, hogy kockákra vágjuk a dinnye héját, hozzáadunk egy kevés citromlevet és jeget, majd az egészet összeturmixoljuk. De a cikkből az is kiderül, hogy az ital a vérnyomásra, a fizikai teljesítőképességre és az izmokra is jótékony hatással van.

Aki pedig egy dinnyehéjdzsem receptet is kipróbálna, íme a legfontosabb tudnivalók:

Hozzávalók:

1 kg dinnyehéj
2 dl fehérborecet (9 %-os)
1 kg cukor
1 db citrom leve és héja
1 rúd vanília
1/2 csomag 3:1-ben zselésítőszer
Elkészítése:

Miután a dinnyét megszabadítjuk a külső, zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
Leszűrjük, átmossuk hideg vízben és kinyomkodjuk.
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag 3:1-ben zselésítőszert, majd újra forraljuk még 5 percig.