Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Nehezen változtatnak a szokásokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több tanulmány világít rá arra, hogy a növényi étrend egészségügyi, klímavédelmi és állatjóléti szempontból is előnyösebb, mint a hagyományos húsos fogások.

Az európaiak ennek ellenére mégis jóval több feldolgozott húsfélét és cukrot visznek be a szervezetükbe, mint amennyi az egészségügyi szervezetek szerint elfogadható lenne. A tudományos érvek és bizonyítékok ellenére az emberek többsége még mindig ódzkodik a növényi étrendtől, pedig ma már finomabbnál finomabbak vannak az éttermekben vagy a boltok polcain is. 

Erről egy tanulmányt is készítettek, amelyben összesen 7590 fogyasztót kérdeztek meg az Európai Unió kilenc tagállamában – Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A kutatás résztvevőinek egy 1-től 5-ig terjedő skálán – ahol az 5-ös jelentette a legerősebb egyetértést – kellett osztályozni, mennyire értenek egyet a felsorolt 26 állítással. 

A válaszadók 

  • 60 százaléka mindenevőnek,
  • 30 százaléka flexitáriánusnak,
  • 5 százaléka vegetáriánusnak,
  • 3 százaléka peszkateriánusnak,
  • 2 százaléka pedig vegánnak vallotta magát.

A mindenevők gyakorlatilag mind a 26 válasszal határozottan egyetértettek. A válaszaikból arra következtetnek, hogy leginkább azzal értettek egyet, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a húsra. A növényi étrenddel kapcsolatban pedig azon aggódnak leginkább, hogy az ételek íze nem felel meg az elképzelésüknek, vagy annak, amit megszoktak 37 százalékuk azt nyilatkozta, nem szeretne változtatni az étrendjén, és az is kiderült, hogy a högyek nyitottabbak az efféle változtatásra. 

(forrás: prove.hu)