Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Megfelelő utánpótlás nélkül 2-3 hónap alatt kimerülnek a zsírraktárak, holott a vitaminhiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10%-kal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne.

Télen kifejezetten fontos a D-vitamin pótlása, hiszen a „napvitamin” nemcsak az influenzás megbetegedésekkel szembeni védekezésben segít, hanem az egészséges csontokhoz is nélkülözhetetlen, emellett a depresszió tüneteit is tompíthatja.
A D2-vitamin többnyire növényi eredetű ételekben (gombák, élesztő, alga) található meg, míg a D3-vitamin többnyire állati eredetű forrásból (zsíros halak, tőkehalmájolaj, tojás, máj) származik, illetve az emberi bőrt érő napsugárzás hatására is termelődik.
Ám hazánkban, az októbertől áprilisig terjedő időszakban a napsugarak alacsonyabb beesési szöge miatt kevesebb az UV-B-sugárzás, s ebből eredően a bőrben nem tud létrejönni a D-vitamin-szintézis, vagyis az őszi-téli időszakban vitaminpótlásra van szükség.
Az adatok viszont azt mutatják, hogy a tél végére a magyar lakosság 90-95%-ának alacsony a D-vitamin-szintje, mivel megfelelő utánpótlás nélkül 2-3 hónap alatt kimerülnek a zsírraktárak, holott a vitaminhiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10%-kal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne.
A Greendex szerint a szükséges D-vitamin-érték elérése 26%-kal mérsékelné a csípőtáji törések, 78%-kal a gyermekkori egyes típusú cukorbetegség, 35%-kal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát, mindemellett az egészséges és kiegyensúlyozott fogyásban is segíthet.