Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem állunk túl jól almából sem

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon.

Erről számol be a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Honlapjukon közölték: nem kizárt, hogy a 300 ezer tonnát is alig éri el a termésmennyiség, ami a sokéves átlag fele. A sűrítménygyártásra szánt, úgynevezett léalma mennyisége 170 és 190 ezer tonna közöttire becsülhető, ami a feldolgozókat is kedvezőtlenül érinti, mert ennyi alapanyag a léüzemek kapacitásának alig a felére elég. Termelési költségeik nemcsak a rossz kihasználtság, hanem a drága földgáz miatt is magasak lesznek.

A szervezet emlékeztetett: az almapiac számára az előző évek is rosszul alakultak, főképp a fagykárok miatt. A kedvezőtlen előzmények miatt 2022 a FruitVeb szerint vízválasztó lehet, a termelők nyereség helyett az idén is csupán a veszteségek csökkentésére gondolhatnak.

A közlemény kitér arra is, hogy Európa több nagy almatermelője közül Lengyelország és Olaszország jó terméssel zárhat, az európai raktárakban pedig lényegesen több alma volt júliusban, mint egy éve. A múlt héten megjelent hírekből viszont kiderült, hogy a térség államai közül Horvátország és Románia szintén termésvisszaeséssel számolhat.