Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar színházi múltat idéző írásos dokumentumok mellett egyedüli módon azokat a tárgyi és képi emlékeket is felkutatta és megőrizte, melyek közvetlenebb kapcsolatot jelentenek elmúlt színházi előadásokkal, alkotókkal. Az intézményt 1952-ben alapították. 

Színházi évadokat tett elérhetővé az utókor számára

Az intézmény igazgatója Hont Ferenc volt. Az intézmény zászlajára tűzte, hogy a kortárs színművészetet a magyar színjátszás múltjával megismertesse, ezzel segítse az alkotók munkáját, valamint a színházért rajongó közönségnek a régmúlt idők színjátszását bemutassa. 

Az itt dolgozó szakemberek – Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla – személye, illetve az 1952. február 12-én megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait.

Gobbi Hilda sokat tett a fejlődésért

A gyűjteményépítést Gobbi Hilda, a Bajor Gizi Múzeum alapítója is segítette.
A magyar színészet hősi harca, mely az első állandó kiállítás volt 1954. december 28-án nyílt meg a Krisztina körúti épületben. A tárlat bemutatta az első hivatásos magyar színtársulatot a  megalakulásától kezdve a vándorszínészeten át a Nemzeti Színház történetéig.