Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem tesz jót a mezőgazdaságnak sem az enyhe idő

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január eleje általában az év leghidegebb időszaka, 2023 azonban alaposan rácáfolt erre. Sorra dőlnek meg a téli melegrekordok, és a következő 8-10 napban sem várható komolyabb lehűlés. Márpedig az enyhe idő ilyenkor kifejezetten káros a mezőgazdaság számára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint számottevő talajmenti fagy ezen a télen még nem volt az országban, csak a felső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Csapadék sem volt mindenhol egyformán

A 30 napos csapadékmennyiség az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de a 90 napos összesítésben már nagyobb a különbség; az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van. A talaj felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a felső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése – részletezi az OMSZ közleménye. 

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás a vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő azonban nem tesz jót a növényeknek: megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Ráadásul délnyugaton megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van – közölték a meteorológusok. 

Még várni kell az igazi télre – ha lesz egyáltalán

A folytatásban is marad az enyhe idő, a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Keddtől érkezik átmenetileg hidegebb levegő fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy.

A jövő hét elején jelentős csapadék valószínű, a hét közepéig sokfelé várható 10-20 milliméter eső. A talaj tehát tovább nedvesedhet ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség.