Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Nyolcvan éve ötezer ártatlan győri zsidó embert hurcoltak a halálba

A győri zsidó temetőben emlékeztek vasárnap délelőtt a győri zsidóság 80 évvel ezelőtti halálba hurcolására, ahol több mint 5000 ártatlan ember, köztük több száz gyermek vesztette életét. A gyászmisével egybekötött főhajtást a Győri Zsidó Hitközség szervezte.

Az önkormányzati hírportál beszámolója szerint Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, „nekünk kötelességünk tenni arról, hogy ez az emlékezet ne merüljön feledésbe és az utókor is legyen tisztában mindazzal, ami felmenőinkkel történt”.

Prof. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a 80 éve történtek fájdalma nem enyhül azóta sem, hiszen ő maga is 45 rokonát vesztette el, így májusban zarándokolt el Auschwitzba, amire így emlékezett: 

„Elmentem siratni a rokonaimat, valamint azt a több mint 5000 ártatlan győri áldozatot, akiket szülővárosom gettójában zsúfoltak marhavagonokba, hogy néhány napi keserves utazást követően ott leljék halálukat. Elmentem siratni azt a több mint 400.000 magyar zsidót, akiket a “végső megoldásként” nevezett népirtásban ott gyilkoltak meg. A holokauszt tragédiája, az emberéletekre alapozott jövő, gyarapodás, virágzás elvesztése is.” 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester arra emlékeztetett, hogy „a megemlékezésen sajnos már nincsenek velünk azok a túlélők, akik tanúként figyelmeztetnek arra, hogy velük is megtörtént az emberiség leggonoszabb tette. Győr egyetlen holokauszt túlélője ma 94 éves, kislányként deportálták Auschwitzbe, ezúton is kívánom neki, hogy maradjon jó egészségben szerető családja körében és legyen öröme a dédunokáiban”.