Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezt a technikát eddig nem alkalmazták ezen a téren. A Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításában szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban látják el ezzel a típusú védelemmel. 

Az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3–4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat.

Nyomd a gombot, vagy vegyél fel fülhallgatót

Így tudod megtekinteni a tárlatot. 

A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. 

Ez a módszer csökkenti a képeket folyamatoan roncsoló fényhatást. A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet.
A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt állt képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

(forrás: kultúra.hu, fotó forrása: a Gyulai Almásy-kastély Facebook-oldala)