Olajat talált a MOL Norvégiában!

A Mol-csoport olajat és gázt talált az Északi-tengeren.

Stavangertől 200 kilométerre északra, a Mol leányvállalata, a Mol Norge AS és partnerei (: Lundin Norway AS (40%), Wintershall Dea Norge AS (10%) és Pandion Energy AS (10%).

). A szénhidrogénvagyont 12 és 71 millió hordó olajegyenértékre becsülik.

A Mol Norge egyébként 100%-ban a Mol tulajdona, és fő feladata a kutatási tevékenység, amelynek célja új szénhidrogénkészletek feltárása. A most megtalált szénhidrogén a készletpótlásra és akár még növekedésre is kínál lehetőséget.

A fúrásokat a triász korú Skagerrak homokkőben tesztelték először, sikeresen, hiszen már itt is találtak szénhidrogénre utaló nyomokat. A kutatófúrással maximálisan elért, tengerszinthez viszonyított kútmélység 2652 méter volt

A próbakút maximális hozama napi 550,6 köbméter (3463 hordó kőolajegyenérték) volt. A gazdaságosság meghatározásához szükség lehet további lehatároló kutak fúrására.

A Mol-csoport 2015-ben kezdte meg működését Norvégiában az Ithaca Petroleum Norge 100 százalékos tulajdonjogának megszerzésével. A kutatófúrási program 2018-ban indult, miután a Mol rekordidő alatt kapta meg az üzemeltetésre való engedélyt a szigorúan szabályozott környezetben.

Két évvel ezelőtt még sokkal valószínűbb volt, hogy inkább egy rossz befektetés ez a terület, és valószínűbb volt, hogy pénzkidobás, mint hogy találnak valamit. Mutatunk egy videót, amiben Haakon Haaland, a Mol Norge igazgatója azért titkon bízott benne, és reménykedett benne, higy találnak szénhidrogént, mert az teljesen megváltoztatja a céget!

A teljes videót itt lehet megnézni

 

Forrás: index.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó