Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság figyelmeztetésére, ha azt tervezzük, hogy elutazunk a labdarúgó világbajnokságra.

Ezek szerint minden 18 év feletti külföldi személynek, aki a 2022-es katari labdarúgó VB-re utazik, két mobilalkalmazást kell telepítenie a telefonkészülékére: a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság alkalmazást, a Hayya-t és egy Covid-követő alkalmazást, az Ehteraz-t.

Azonban több európai adatvédelmi hatóság technikai elemzése alapján az iOS-en és Androidon is elérhető alkalmazások rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékekhez, amelyek az eszközök, továbbá a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését is lehetővé teszik. Éppen ezért a Hatóság fokozott körültekintésre inti azokat, akik telepítik készülékeikre ezt a két alkalmazást.

A Hatóság azt javasolja az utazóknak, hogy aki teheti, külön telefont használjon a Hayya és az Ehteraz applikációk telepítéséhez, amit kizárólag az alkalmazásokhoz használ, és amelyen más tevékenységet – például telefonbeszélgetés, internetezés, e-mail levelezés – nem végez, illetve más személyes adatot, mint telefonszámokat, illetve kép- vagy hangfájlokat nem tárol rajta.

Azt tanácsolják, hogy mennyiben ez nem kivitelezhető, akkor csak közvetlenül indulás előtt telepítsék az alkalmazásokat, és azokat azonnal töröljék, amint visszatérnek Magyarországra.

Ez esetben a Hatóság javasolja a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok, az alkalmazások telepítésével, a katari hatóságok számára hozzáférhetővé válnak.