Operatív Törzs sajtótájékoztató – 14-en szorulnak intenzív kezelésre Magyarországon

Megtartotta ma délelőtt a sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, összefoglaltuk a legfontosabb részleteket és híreket.

Lakatos Tibor a mai sajtótájékoztatón elmondta, hamarosan megkezdik a kórházparancsnokok a munkájukat. Az ő feladatuk az Intézmények segítése. Lakatos Tibor kiemelte, hogy orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokok nem szólhatnak bele, a feladatuk a készletgazdálkodás felügyelete, az információáramlás segítése, valamint a kórház épületének a védelme. A kórház parancsnokok ma átveszik a megbízólevelüket és megkezdik a tevékenységüket.

Elhangzott az is, a tegnap bevezetett kijárási korlátozást mindenki szigorúan tartsa be. A rendelet lehetőséget ad arra, hogy az emberek a saját és családjuk ellátását megoldják, valamint a szabadidős tevékenységekre is bizonyos engedélyeket ad. A cél a vírus terjedésének csökkentése.

Elmondták, hogy a határokon nyugodt a helyzet, megfelelő idő alatt tudnak átjutni a teher és személygépjárművek egyaránt. Nincs gond az ingázók munkába járásával sem.

Müller Cecília ismertette, az elmúlt 24 órában megnövekedett a betegek száma 408 főre, sajnos 2 fő elhunyt. A kér elhunyt 86 és 90 éves betegek voltak és náluk más egyéb krónikus megbetegedés is volt. 14-en szorulnak intenzív, lélegeztetőgépes kezelésre. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

Várhatóan sok új fertőzés lesz az elkövetkezendő időszakban az országban, ezért több laboratóriumi vizsgálatokat végeznek el. Magyarországon jelenleg 7 laboratórium is a nap 24 órájában végzi a vizsgálatokat.

Müller Cecília beszélt a koronavírus betegség tüneteiről is, melyek a láz, száraz köhögés, fáradékonyság, ritkán váladékos köhögés, torokfájás, végtag fájdalom hidegrázás, nagyon ritka esetben akár hasmenés is. Kiemelték, hogy az esetek 80%-ban enyhe lefolyású a betegség, főleg az egészséges embereknél. A krónikus betegek és az idősek vannak nagyobb kockázatnak kitéve.

Fontos, ha valaki észleli magán a koronavírus tüneteit, akkor háziorvosával telefonon egyeztessen. Ha a háziorvos úgy dönt, akkor az Országos Mentőszolgálat mobil laboratóriuma házhoz érkezik mintát venni.

Akinek enyhe a koronavírus betegsége, Ő hatósági házi karanténban is lábadozhat, csak a súlyosabb esetekben kell kórházba vonulni.

Az Operatív Törzs kéri a magyar embereket, hogy tartsák be a szabályokat.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő