Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Óriási számlagyárat buktattak le Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség vádat emelt ötven személy ellen egy komplex, áfacsalásra kiépített, több mint 30 céget felölelő számlagyár ügyében. 

A NAV és a győri pénzügyőr nyomozók által lezártnak minősített nyomozás eredményeként a költségvetést mintegy 4,5 milliárd forintos károsítással sújtó bűnszervezet tevékenységére derült fény.  Az áfaszabályokkal visszaélő cégcsoport strómanokat használt, és valótlan számlákon keresztül csökkentette megrendelőik adóterheit. A számlagyáraknak a köznyelv azokat az üzletszerű adócsalókat nevezi, akik fiktív (vagyis gazdasági esemény megtörténte nélkül) állítanak ki és adnak el számlát.

A két évvel ezelőtti nagyszabású akcióban több mint 250 fő segítette a nyomozást, akik végül összesen 4,2 milliárd forint értékben zároltak bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglaltak. Az elkövetők által önkéntes befizetésként további 632 millió forint térült meg.

 

Az eljáró nyomozók az eredményes lezárást követően 110 dossziéba rendezve küldték meg a mindösszesen 58.122 oldalból álló nyomozati iratanyagot az eljáró ügyészség részére. A Főügyészség vádiratában több tucat vádlottal szemben indítványozott letöltendő szabadságvesztést. A Bíróság a hatályos Büntetőtörvénykönyv alapján a vádlottakkal szemben akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhat.