Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tresiba inzulin jelenleg hiánycikk több gyógyszertárban is, noha a többi fajtából van készleten. Az elmúlt hónapokban ezen felül több más készítményből is hiány lépett fel, ám az ellátás mostanra helyreállt.

Egyes antibiotikumokból és más gyógyszerekből is hiány alakult ki országosan. Átalában az elérhető 15 fajta készítményből jelenleg hármat a legnehezebb beszerezni.
 

Vannak olyan „tollak” is, melyekhez csak inzulinpatronokat kell vásárolni, így ezzel ki lehet váltani az előre töltött inzulinokat, azonban fontos megjegyezni, hogy ha az orvos nem a külön patronos változatot írta fel a betegnek, úgy arra a típusra nem is járt tb-támogatás, így pedig közel 20 ezer forintba kerül.

Szabó Péter Balázs lengyeltóti patikus, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke a kialakult helyzet kapcsán úgy fogalmazott, maga is érzékeli az inzulinhiányt, rámutatva, hogy az egyik gyártó a termékeit kivonta a magyar piacról, ami komoly hatással volt a jelenlegi helyzet kialakulására.

A szakember megosztotta, készlethiány alakult ki az Insuman nevű készítményből is, de más fajtákból is egyre kevesebb van. Elmondása szerint mindez azért is problémás, mert a lengyeltóti patikában a Tresibából és a Trulicityből is tíz százalék alatti a készlet, ami azt jelenti, hogy pár napon belül teljesen elfogy.