Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Ötven éve végzett mérnökök vehették át aranydiplomájukat a Széchenyi István Egyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aranydiplomáját vehette át az a több mint száz mérnök, aki a Széchenyi István Egyetem jogelődjén, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerezte oklevelét ötven éve. Az ünnepeltek megismerkedhettek az intézmény győri kampuszával és dinamikus fejlődésével is.

A Széchenyi István Egyetemen már hagyomány, hogy díszdiploma-adományozással ünnepli meg az intézményben ötven éve vagy régebben oklevelet szerzett egykori hallgatókat. Az egyetem tavaly óta már nemcsak az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon, illetve a Művészeti Karon oklevelet szerzetteket köszöntheti, hanem a jogelődjén, az 1968-ban alapított Közlekedési Távközlési és Műszaki Főiskolán (KTMF) végzett mérnököket is.

A győri kampuszon június 1-jén két ünnepséget is rendeztek: az előbbin ötven, az utóbbin ötvenöt egykori hallgató kapta kézhez aranydiplomáját. A jeles alkalomból prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a fél évszázada az intézményben végzett alumnik büszkék lehetnek arra, hogy egy nagyszerű és jövőformáló intézmény születésének lehettek részesei, amely mára az egyik leginnovatívabb és legjobb infrastruktúrával rendelkező hazai egyetemmé vált.

A rektor felidézte az ötvenöt év alatt bejárt utat, és bemutatta az egyetem napjainkban zajló fejlesztéseit is. Kiemelte a fenntarthatóságot és a digitális agráriumot fókuszba helyező mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságot, valamint a Zalaegerszegi ZalaZONE-on, Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályája mellett működő tudományos és innovációs parkot, ahol az autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, az elektromobilitással, a drónokkal és az 5G-vel kapcsolatos kutatások zajlanak. Ismertette a kekszgyári épület átalakításával létrejövő győri tudományos és innovációs parkot, amely hozzásegíti az egyetemet ahhoz, hogy az oktatási-kutatási tevékenységen túl a gazdasághoz is szorosabban kapcsolódjon, illetve a győri Zrínyi utcai kórházi épületegyüttes felújításával megvalósuló Egészségtechnológiai Campust, ahol az egészségügyi képzések, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók.

Az emlékdiploma-átadó helyszínén a résztvevők megtekinthették a SZEnergy Team világcsúcstartó autóját, amellyel kapcsolatban a rektor hangsúlyozta: a Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata a kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve az első helyen végzett Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és városi kisautó kategóriában is. Utóbbiban ráadásul saját tavalyi világcsúcsát megdöntve. Hozzáfűzte, mindez a hallgatók tudását, az egyetem gyakorlatorientált képzéseinek és tehetséggondozó munkájának magas színvonalát egyaránt mutatja. 

„Önök ebből a nagyszerű intézményből indultak pályájukon, és az itt megszerzett tudás birtokában végezték munkájukat, járultak hozzá hazánk fejlődéséhez. Emlékdiplomájukhoz szívből gratulálok, további sikereket, jó egészséget kívánok” – zárta gondolatait prof. dr. Friedler Ferenc.
Az ünnepelteket az első ünnepségen dr. Kerékgyártó János közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte. „A közlekedési kormányzat és a Széchenyi István Egyetem tradicionálisan jó kapcsolatot ápol egymással az innováció, a szakemberképzés és a kutatási területeken egyaránt. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedési szektor szakember-ellátottsága és innovációs képessége magas szintű” – fogalmazott.

Aláhúzta, a jelenlévők ötven éve szerezték diplomájukat, és ebben az ötven évben több minden történt a közlekedési ágazatban, mint az azt megelőző ezer évben. 

„Önmagukban a közlekedési rendszerek, technológiák, a vezetők által meghozott döntések nem vezetnek sikerre, mert kellenek azok a szakemberek is, akik a tudásukkal, munkájukkal biztosítják a napi működtetést és a folyamatos fejlődést” – emelte ki.

A délutáni ünnepségen vette át aranydiplomáját Tarlós István, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Felügyelőbizottságának elnöke, Budapest korábbi főpolgármestere, aki 1973-ban, a KTMF Közlekedésépítési Karán szerzett oklevelet.

„Rengeteget köszönhetek az akkori főiskolának, amely egyben a fiatalságot is jelenti számomra. Az, hogy ma átvehetem az aranydiplomámat, mélyen megérint. Hosszú és érdekes életpályát tudhatok magam mögött, amelynek aktív időszaka vége felé úgy hozta a sors, hogy egy teljesen más minőségben szolgálhatom a Széchenyi István Egyetemet. Ezt ajándéknak tekintem” – fogalmazott.

Hozzátette, az intézmény magas színvonala és fejlődőképessége további eredményekre predesztinálja, ami nagyban köszönhető az egyetem elhivatott vezetőinek.