Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Pacsirták is azt csicseregték: itt van a tavasz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Úgy tűnik idén jól végezték munkájukat a busók és sikeresen elűzték a telet. Honnan is tudhatjuk ezt? Egy fontos népi megfigyelés ugyanis február 19-éhez kötődik: ha megszólal a pacsirta Zsuzsanna napján, az azt jelenti, közeledik a tavasz. Viszont, ha nem szólal meg, akkor befagyott a szája, vagyis a hideg téli idő még tovább tart.

 

Van egy jó hírünk: dalolnak a pacsirták Győr környékén. Hírportálunknak Győrig Előd a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi csoportjának munkatársa elmondta: a mezei pacsirták megérkeztek telelőhelyükről, és már nagyon határozottan hallatták hangukat a Győr környéki szántókon. A szakértő hozzátette, a mezei pacsirta egy vonuló madár, de kisebb csoportok olykor eltelelhetnek már itt Győr közelében is.

Ha esetleg valahol Zsuzsanna nem viszi el a fagyot, „Jégtörő Mátyás” töri meg a tél uralmát február 24-én. Kivéve, ha jeget nem talál, mert akkor csinál.