Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mit nevezünk pezsgőnek?

A pezsgők 3 készítéstechnológiai kategóriába sorolhatók, melyek megnevezését a címkén is megtalálhatjuk.
A tankpezsgők (Méthode Charmat) képviselik a legalacsonyabb kategóriát, ezzel a típussal találkozhatunk leggyakrabban a boltok polcain.
A Méthode Transvasée-k egy átmeneti kategóriát képeznek, melyeket már lassabb elkészülési idő, magasabb ár, de magasabb minőség is jellemez.
A top minőséget a tradicionális pezsgők (Méthode Traditionelle) képviselik, melyek évszázados hagyományok nyomán készülnek. A Fehérvári Borbirtok pezsgőit is e technológiával készítjük. Különlegességük, hogy eleve palackban erjednek és érlelődnek több éven keresztül, aminek köszönhetően kifinomult ízek és olyan lágy buborékok képződnek bennük, hogy a kortyot szinte krémesnek érezzük.
Bár a tradicionális pezsgők a legmagasabb árkategóriába tartoznak, egyáltalán nem megfizethetetlenek: átlagosan már 4-5000 Ft-tól minőségi pezsgők közül válogathatunk.

Mire figyeljünk pezsgőválasztáskor?
Ha tehetjük, mindenképp tradicionális pezsgőt válasszunk.
Emellett fontos a pezsgő cukortartalma, hiszen ez határozza meg az ízét, összképét. Ha a szárazabb borokat kedveljük, pezsgőben is mehetünk az Extra Brut, Brut vagy Brut Nature irányába. Ha rendezvényen önálló aperitifként szolgáljuk fel, akkor is ezek közül érdemes válogatnunk, azonban, ha vacsora mellé kínáljuk, fontos a menüsor összetétele is.
Ha ajándékba szánjuk, mindig vegyük figyelembe a megajándékozott ízlését: az urak esetében jó választás egy száraz, karakteres Extra Brut vagy Brut Nature, míg a hölgyeknek egy könnyedebb Extra Dry vagy Rosé Brut elegáns és ideális meglepetés lehet.
 

Hol érdemes pezsgőt vásárolni?
Bátran keressük a ritkaságokat és válogassunk a hazai kis- és közepes borászatok kínálatából a nagyáruházi szortiment helyett.
A hazai pezsgőkészítés rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben és számos borászat kínál kiváló minőségű pezsgőket. Ezzel nem csupán az itthoni borászatok fejlődését támogathatjuk, hanem valódi kincseket is felfedezhetünk, melyekkel igazán személyes, már-már egyedi meglepetést adhatunk szeretteinknek, kollégáinknak vagy üzleti partnereinknek.