Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Pintér Bence: Nincs különbség a Borkai- és a Dézsi-korszak között

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Új választási műsort indított az Oxygen Media, ahol a győri polgármesterjelölteket mutatjuk be és beszélgetünk velük terveikről és elképzelésikről a várossal kapcsolatban. Meronka Péter első vendége Pintér Bence újságíró, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje volt. 

Nem vesz részt előválasztáson a Tiszta Szívvel A Városért Egyesület, ugyanis az összefogással a DK és az MSZP csak egy-egy ingyen jegyet szeretne váltani a győri közgyűlésbe – erről beszélt az Oxygen Media stúdiójában az egyesület polgármester jelöltje. Pintér Bence elmondta azt is, milyen reformokat hajtana végre a városban és beszélt arról is, hogy melyek azok az égető problémák, amelyet az idén megválasztott új győri közgyűlésnek azonnal orvosolnia kell. 

Pintért a városvezetői ambícióiban az LMP és a Momentum is támogatja, egyesülete pedig már hat önkormányzati képviselőjelöltet mutatott be, de terveik szerint minden körzetben lesz saját jelöltjük, kivéve egyet, Győrszentivánt, ahol a civilek támogatása miatt nem indítanak saját embert. A legfőbb céljuk, hogy jelen legyenek győri közgyűlésben, ami Pintér Bence szerint nagyon vegyes lesz a választások után. 

„Egyrészt Borkai Zsolt elindul egy csapattal, másrészről Dézsi Csaba András csapatában és a Fidesz oldalán is rengeteg új arc van, és ugye mi is ott leszünk a porondon, meg nyilván még más belépők is lesznek. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon vegyes közgyűlés lesz. Nem vagyok benne biztos, hogy bárkinek is egyértelmű többsége lesz” – mondta el Pintér Bence. 

A polgármesteri székre pályázó újságíró elmondta nem lát nagy különbség a Borkai Zsolt és a Dr. Dézsi Csaba András vezette Városháza között. Mint mondta bár, Dézsi polgármestersége elején több ember is távozott a városházásról, ennek ellenére vannak olyan kulcsemberek, akik egyébként pozícióban maradtak. Emellett Pintér Bence szerint a közgyűléseken ugyanannyira titkolózó a városvezetés, mint Borkai alatt. Ennek kapcsán Pintér kiemelte, hogy újságíróként az elmúlt években többször is sikertelenül kért ki adatokat a Városházáról, sőt sokszor a közérdekű adatigénylésekre sem kapott választ, emiatt több peres eljárás is indult. 

Újságíróként feltárt „ügyek”

Pintér Bence az Oxygen Mediának adott interjúban beszélt arról is, hogy 2019 óta tevékenykedik Győrben az ugytudjuk.hu újságírójaként, ezidő alatt több témát is tudtak tematizálni a győriek körében. Ilyen volt például 2020-ban egy új győri színház megépítésének az ötlete, vagy éppen a marcalvárosi kiserdő kivágásának terve, ami ellen aláírásgyűjtés is indult. A polgármester jelölt azt mondja fontos lenne, hogy az ilyen és ehhez hasonló megosztó kérdésekben konzultáljanak a győriekkel. 

„Azt láttuk az elmúlt öt évben, hogy számos olyan ügy volt, ahol a városvezetés kitalált valamit, nem kérdezett meg róla senkit, és elkezdte a folyamatot. Amikor pedig megjelent az, hogy az embereknek más a véleménye, akkor meg elindult egy ilyen lejárató propagandahadjárat. Ugye ez történt a szentiváni ügyben is, ott látszott ez a legmarkánsabban. A város kapott 10 milliárd forintot, akkor nagyon kellett ez a pénz a városnak, de nem kérdezték meg a szentivániakat, hogy mit szólnak hozzá. És azt szólták hozzá, hogy 5585 aláírás gyűlt össze egy olyan körzetben, ahol 8800 választó van.”

Hosszútávú stratégia, adóemelés és olcsó strand

Pintér Bence beszélt arról is, hogy mi lenne az, amiben változás szükséges Győrben. Szerinte több ötletet komolyabb anyagi ráfordítás nélkül is meg lehetne valósítani, az egyik ilyen az adórendszer módosítása, aminek a reformjával több pénzhez is juthatna a város.

„Győr az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol 1,6 százalék az iparűzési adó, más városokban mindenhol 2 százalék…. Ez azt jelenti, hogy a város elbukik jelen pillanatban, 7 milliárd forintot azon, hogy nem szedjük be az adót, viszont elveszik tőlünk szolidaritási hozzájárulás címén. Ez szerintem működésképtelen, ez hosszú távon fenntarthatatlan…. Én azt mondom, hogy szerintem el kell most már gondolkozni az iparűzési adó emelésén úgy, hogy az a nagy cégeket érintse, és a kis cégeket, kis és középvállalkozásokat nyilván sávosan meg lehet oldani, ne érintse.”

A polgármesterjelölt szerint fontos lenne hosszú távú stratégiákat felállítani főként a közlekedés ügyében. Mint mondja, el kell gondolkozni azon, hogy a következő 10 évben mit lehet azért tenni, hogy könnyebb legyen meghozni az embereknek azt a döntést, hogy autó helyett más alternatívát választanak. Ehhez azonban rengeteg fejlesztésre van szükség, mint például az elővárosi közlekedés kialakítása, a győri vasútállomás fejújítása, az iskolabusz hálózat kiépítése, kerékpárutak minőségének javítása. Pintér Bence szerint ezeket a döntéseket komolyan meg kell fontolni, mert rendkívül költségesek. 

„Meg kell vizsgálni, hogy mi az, amire van igény, és mi az, amit a lehető legkevesebb pénzből meg lehet valósítani.”

A politikus fontosnak tarja az is, hogy az új győri Vízi Élménypark helyett olcsóbb alternatívát nyújtsanak a győrieknek. Szerinte ugyanis a fürdőt a győriek nem tudják kihasználni jelenleg.

„Győrben építettünk 23 milliárd forintért egy Vízi Élményparkot, ahova a győriek nagy része nem tud bemenni, mert annyira drága. Ez szerintem egy nagyon-nagyon súlyos probléma, hiszen Győrnek évek óta nincs és nem volt strandja, és most sincs valójában. A győrieknek olyan strand, hogy egy család akár nyáron több alkalommal be tudna menni, és ott normálisan tudna lenni, jelen anyagi körülmények között nincs. Úgyhogy mi azt tartjuk fontosnak, hogy például az Aranypart szabadstrandot megcsináljuk.”

A változások mellett vannak olyan témák és döntések, amelyekben egyetért a jelenlegi városvezetéssel Pintér Bence. Ilyen például a most bevezetett utazási kedvezmény a győrieknek, vagy éppen az, hogy az elmúlt években több bölcsőde is épült és megújult a városban. 

Pintér Bencével készült teljes interjúnkat itt tekinthetik meg.