Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Pollreisz Balázs: Az apátia jelenti az egyik legnagyobb veszélyt Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Új választási műsort indított az Oxygen Media, ahol a győri polgármesterjelölteket mutatjuk be és beszélgetünk velük terveikről és elképzelésikről a várossal kapcsolatban. Meronka Péter második vendége Pollreisz Balázs, az MSZP győri polgármesterjelöltje volt.

Bízik abban az MSZP győri polgármesterjelöltje, hogy lesz előválasztás a városban – hangzott el az Oxygen Media választási műsorában. Pollreisz Balázs elmondta, két ellenfele van az idei választásokon: a NER kompatibilis két polgármester jelölt és az apátia. Mint mondja, számára azok a személyek, akik leakarják váltani a Dézsi-Borkai korszakot partnerei, éppen ezért lenne fontos az előválasztás.

„Nekem Pintér Bence, Glázer Tímea, Balla Jenő és bárki, aki le akarja váltani a Dézsi-Borkai korszakot, ők nekem a partnereim és ezt a partnerséget leginkább az előválasztással tudjuk kifejezni, hogy mi együtt akarunk működni és le akarjuk váltani ezt a rendszert. A városunkat jobbá akarjuk tenni, és ha jobbá tesszük a városunkat, ahhoz együtt kell működnünk, ehhez pedig ki kell választanunk egy jelöltet ebben a választási rendszerben, ezért van szükség az előválasztásra. Bízom benne, hogy lesz előválasztás.”

Az előválasztással kapcsolatban a politikus elmondta, létrehoztak egy Előválasztási Bizottságot, aminek az elnöke az egykori győri polgármester Balogh József, az előkészületeket zajlanak, így április első hétvégéjén akár meg is lehetne rendezni az előválasztást.

Nagyobb veszélyt jelent az apátia, mint Dézsi vagy Borkai

Az MSZP jelöltje beszélt arról is, hogy szerinte nagy problémát okoz a közéletben az apátia. Pollreisz Balázs elmondta Borkai Zsolt és Dézsi Csaba András helyett egy erkölcsileg magasabb helyen lévő és városra odafigyelő alternatívát kell nyújtani a választóknak.

Van egyetértés, de a pazarlást és a stílust megszüntetnék

A városvezetői székre pályázó politikus beszélt arról is, hogy több intézkedéssel egyetért, amelyeket a jelenlegi városvezetés hozott meg, ilyen például a nemrég bevezetett bérlet támogatás, vagy az önkormányzati óvodákban, bölcsődékben dolgozók béremelése. Hozzátette, hogy szerinte azért jelen van a pazarlás, illetve a felelőtlen város gazdálkodás is, amit meg kell szüntetni.

Polreisz Balázs beszélt arról is, hogy a Dézsi Csaba András és Borkai Zsolt polgármestersége sok mindenben hasonló, az egyik ilyen például a polgármesterek stílusa. 

„Aki követi a közgyűléseket, az látja azt a fajta stílust, ahogyan ő beszél, és hogy én velem, hogy beszél, az nekem benne van a képviselői tiszteletdíjamban, engem ez nem zavar annyira, de az, hogy ahogy a köztisztviselőkkel beszél, az a stílus, ahogyan ő, úgymond a város első embere a várost képviseli, az olyan szinten visszataszító és elítélendő, hogy azon mindenképpen változtatnánk…. Borkai Zsolt jelentem, ugyanígy viselkedett, semmi különbség nem volt közte ugyanolyan személyeskedő, ugyanolyan arrogáns volt, mint Dézsi Csaba András, csak Borkai Zsolt ezt mondjuk úgy, hogy talán szégyellte és ezért nem közvetítették élőben, ezek el voltak dugva a városlakók elől.”

Pollreisz Balázs elmondta azt is, hogy a legfontosabb program pontja, hogy a városban élők véleményét meghallgassa. Mint mondja a képviselőknek nem az dolga, hogy az önkormányzatot képviseljék, hanem hogy az önkormányzatban az embereket képviseljék. A szocialista politikus szerint fontos dolog, hogy legyen egy koncepció is, ami nem feltétlen csak egy-egy ciklusra szól, hanem akár 5-10-20 évre. Ehhez pedig megfelelő szakemberek is kellenek. A politikus ismertette, amennyiben nyerne az Önkormányzati választásokon nulladik lépésként megfelelő szakembereket venne maga mellé a Városházán, ugyanis szerinte ezek az emberek az elmúlt években elhagyták a győri városvezetést.

Több lábra állítanák a várost

A hosszútávú koncepcióval kapcsolatban a polgármesterjelölt elmondta meg kell változtatni azt, hogy Győr gazdasága csak az autógyártásból él.

„Nem akarom elüldözni az Audit ebből a városból, nagyon jó, hogy itt van, de hogy csak az autók gyártására koncentrál a gazdasága a városnak ez nem jó. Emellett kell más is. Van egy jó egyetemünk, ami alapvetően akár közlekedés fejlesztéssel is foglalkozik, de gazdaság fejlesztéssel kapcsolatban is ki tud dolgozni egy olyan koncepciót, egy olyan gazdasági fejlesztési tervet, ami más iparágat letelepítene ide a városba. Olyanokat, ami, hogyha az autógyártás hanyatlana, akkor azok fel tudnak virágozni. Az egyetem ki tud dolgozni egy ilyen tanulmányt és ez alapján lehetne bővíteni az ipari parkot, nem úgy ahogyan ezt tették. Ez ellen én tiltakoztam talán a képviselőtestületben a leghangosabban, de hogy ha már fejlesztünk, akkor olyan iparágat kellene ide telepíteni, ami az autóiparból távozó munkaerőt akár fel tudnál venni, olyan iparágat kellene idehozni ami stabilitást adna a városnak.”

Ahogy Pintér Bence az előző beszélgetésben, úgy Pollreisz Balázs is beszélt arról, hogy az Önkormányzat bevétel kieséseit az iparűzési adó 2%-ra emelésével növelni lehetne.

Pollreisz Balázs elmondta számos olyan probléma van Győrben, amelyet orvosolni kell, ugyanakkor ezek rendkívül sokba kerülnek. Ilyen például a közösségi közlekedés fejlesztése, az utak felújítása, vagy éppen a győri fürdő kapcsán elhangzott az is, hogy megfelelő körülményeket kellene kialakítani ahhoz, hogy a turizmus is még jobban fellendüljön Győrben. A politikus beszélt arról is, hogy ezek jórészét EU-s forrásokból finanszírozná.

Pollreisz Balázzsal készült teljes beszélgetésünk itt hallgatható meg