A pörkölt, mint magyar specialitás igazán népszerű étel. Olyannyira, hogy 2013-ban a karcagi birkapörkölt első ételként került be a Hungarikumok gyűjteményébe. Mint megannyi fogásnak, itt is minden háztartásnak megvan a saját receptje, mindenki másra esküszik! Jó sok hagyma kell bele, vagy inkább a paradicsom a titka, esetleg a kalocsai paprika…
Egy Magyarországon élő belga „fejlesztett” ki egy érdekes változatot, amit bemutatunk.
Az illető már évek óta itt élt Budapesten, szerette nagyon a magyar ízeket, de hiányzott neki az otthoni konyha is. Mivel Belgium sörnagyhatalom, sok mindent sörrel főznek. Ezért úgy gondolta, hogy a magyar pörkölt „belgásításánál” a főzővizet sörre cseréli, a magyaros fűszerek helyett pedig zöldfűszer és dijoni mustár kerül bele.
A projekt olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzzön belga pörköltet.
Íme a recept!
Hozzávalók:
4-5 fej hagyma
20 dkg szalonna (füstölt, vagy kenyérszalonna, aminek a zsírját ki lehet olvasztani)
2,5-3 kg hús (ez leginkább sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb, vagy akár pulykamell is)
só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring)
3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját)
dijoni mustár
1-1,5 liter (2-3 üveg) barna sör
- Tűzön olvasszuk ki a szalonnát. Tehetünk hozzá kis olajat vagy zsírt, ha úgy érezzük, hogy kevés lett a zsiradék.
- Ha a zsír kiolvadt, tegyük hozzá a kockára vágott hagymát. Pároljuk meg, mint a normál pörköltnél.
- Tegyük bele a húst és pirítsuk le jól, míg levet enged és el is fő a lé. Közben adjuk hozzá a fűszereket. A zöldfűszerek közül kakukkfüvet tegyünk a legtöbbet.
- Mikor a hús elfőtte a saját levét, engedjük fel a sörrel. Egyszerre mindig csak egy üveggel. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő. Így pároljuk tovább folyamatosan a húst.
- Mikor a hús már majdnem kész, kenjük meg a 3 szelet kenyeret dijoni mustárral és tegyük a pörköltbe. Hagyjuk kicsit puhulni, majd segítsünk fakanállal, hogy minél előbb teljesen szétmálljon. Így főzzük készre.
- Ha túl sűrűnek érezzük a szaftot, a végén tegyünk még bele sört vagy egy kevés vizet.