Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Kultúra

Rábaköz is bemutatkozik a Völgyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tematikus napokon mutatkoznak be a vidék szakrális, gasztronómiai és népművészeti értékei. A civil kezdeményezésű rendezvényt a kulturális programok mellett könnyűzenei koncertek és szakmai műhelybeszélgetések színesítik. A napokban a kapuvári és vitnyédi táncosok képviselték Rábaközt Kapolcson. A hagyományőrző táncosok a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség meghívására utaztak a völgybe. A Muharay-udvar programján a szövetség által megrendezett szólótáncverseny díjazottjai, azaz a Fülöp Ferenc-díjas táncosok vettek részt. Kapuvárt és Vitnyédet összesen hat táncos képviselte. A himodi önkormányzati cég jóvoltából pedig a rábaközi gasztronómiával ismerkedhetnek a látogatók. 

 

Tóth István és csapata a Hanság zöldségeiből és gyümölcseiből készítenek tájjellegű ételeket, ám megjelenik a kapuvári böllérmáj is. A szakrális programokat az evangélikus egyházmegye alkotótábora, valamint a csornai premontrei rendház képviseli. A rábaközi kézműveshagyományokat Ángyán Csilla, Pantelics Angelika és Vargáné Molnár Zsuzsanna mutatja be a Művészetek Völgye látogatóinak. A könnyedebb műfajt a Hanság Big Band, a Fabula, a Vekker és Cserpes Laura képviselik, ám nem maradhat ki a Hanyi Táltoscsikók csoport sem, akik a magyar kézművesség rábaközi hagyományait elevenítik fel Taliándörögdön.