Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van aki kényszeresen rágja, a másikat felidegesíti. A körömrágás nem csak egy rossz szokás, hanem komoly lelki sérelmek húzódnak meg mögötte felnőttkorban. A körömrágás egy kényszeres cselekedet, aminek célja a szorongás csökkentése. Aki rágja, gyakran észre sem veszi. Maximum akkor, ha már nincs mit rágnia. Az sem tántorítja el ettől a cselekedettől, hogy beszakad a köröm melletti bőr, elfertőződik, gyulladt, nehezen gyógyuló sebek keletkezhetnek, ami bizony nagyon fájdalmas.  

 “A körömrágás oka  a belső bizonytalanság, az idegesség, amiért nem tudjuk az adott helyzetet irányítani, kézben tartani. Nem  tudjuk megvédeni magunkat.”

A szakemberek szerint, ilyenkor előtör gyermeki énünk. Visszavágyunk abba a korba, amikor mások döntöttek helyettünk, és most is másoktól várjuk a problémáink megoldását.

Nagy általánosságban, de persze nem mindenkire igaz:

  • a körmét rágó ember nehezen hoz döntéseket
  • a körömrágók elfojtott agresszióját rendszerint tekintélyelvű személy váltja ki, aki lehet szülő, főnök, házastárs
  • bűntudatuk van, nem tartják magukat elég jónak,  szerethetőnek, így önmaguk ellen fordulnak

Pár tipp a leszokáshoz, ami segíthet!

Fesd le őket körömrágás ellen kifejlesztett körömlakkal!

Vannak speciális körömlakkok, amiknek borzalmas íze van. Ez a legegyszerűbb, de nem a legolcsóbb. Egyszerűen csak ráfested a színes rétegre az átlátszó lakkot, és kész is vagy.

Találd meg az okot!

Na ez a legnehezebb, de ez lenne a cél. Mivel ez egy pótcselekvés, amit az emberek azért is csinálhatnak, hogy megnyugtassák magukat stresszes helyzetekben, meg kell találnod a kiváltó okot. Érdemes stresszkezelési technikákat alkalmaznod, amikkel kiváltod a körömrágás tevékenységét.

Foglald le magad!

Például rágózz vagy használj stresszlabdát.  Ezek lefoglalják azt a két testrészedet, ami szükséges a körömrágáshoz.

Áldozz pénzt a körmeidre!

Felnőttként, ha valamire sok pénzt költünk, jobban is fogjuk becsülni. Járj rendszeresen körmöshöz, túl drágának fogod érezni a manikűröd, hogy kárt tegyél benne.