Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sipos Zsuzsanna Oscar-díjjal gazdagodott. A hazánkban készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot. Ha ezt összehasonlítjuk a korábbi esztendő adataival, akkor mintegy 20 százalékos növekedést jelent.

Ők valamennyien "nálunk" jártak

Magyarországi helyszíneken forgatott mások mellett Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgard. 
Több mint száz magyar alkotás, köztük 20 mozifilm forgott a Filmintézet támogatásával. Többek közt a Most vagy soha!, a Tündérkert és az Aranybulla, valamint Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi. Magyar alkotásokat több száz nemzetközi fesztiválon vetítettek 2022-ben is, és több tucat díjjal tüntettek ki világszerte. 

Sipos Zsuzsanna berendező munkáját BAFTA- és Oscar-díjjal is jutalmazták a főként Magyarországon forgatott
Dűne díszletéért.

Fontos az értékmegőrzés

A magyar filmörökség hosszú távú megőrzését szolgáló filmdigitalizálási és restaurálási program keretében több mint 20 filmalkotás teljes körű felújítása valósult meg. Telt házas vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal varázsolt el a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek Budapest–Bécs–Hollywood tematikája csaknem húszezer embert vonzott.

Ezek után nincs megállás, irány 2023!
 

(fotó: kultura.hu, fidelio.hu)