Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Rekordszámú résztvevővel zajlott az V. Tisza-tavi PET Kupa

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rekordszámú résztvevővel, 19 csapat, 80 kenu és mintegy 370 önkéntes, köztük csaknem 40 gyerek közreműködésével mintegy 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát június 27-30. között az V. Tisza-tavi PET Kupa önkénes akció során.

A verseny június 27-én a hajóépítéssel vette kezdetét a Tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. A Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszon a 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyerek volt, az oktatási intézmények is képviseltették magukat az akció során.

A csapatok összesen több mint 2300 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok az üveg, a fémdoboz és a kommunális hulladék is az ártéri területeken.
A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60 százaléka körforgásban tartható és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre.

A legtöbb hulladékot az MBH Bank csapata gyűjtötte. Őket a Decathlon csapata követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse – azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat – a Decathlon lett.