Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Robotok végzik a munkát a csornai cserépgyárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyedülálló beruházással modernizálta csornai gyárát a Wienerberger. Az 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel teljesen automatizálták a gyártósort, így hat robot összehangolt munkájával és különböző modern, minőségellenőrző berendezésekkel hatékonyabban zajlik a gyártás. A csornai gyár megnyitása óta egyébként ez volt a legnagyobb fejlesztés.  

A munkaerőhiány kihívása szülte a fejlesztést

Petrovszki Emil Mihály, a Wienerberger Tondach Gyár gyárigazgatója elmondta, hogy az elmúlt években nagy gondot okozott – a határ közelsége miatt – a csornai gyárban a megfelelő munkaerők megtalálása. Emellett a cserépgyártás rendkívül nehéz fizikai munka, ami nagy megterhelést jelentett az ott dolgozóknak, így kezdtek el pár éve dolgozni azon, hogyan lehetne automatizálni a gyártás. 

Az elemek rakodását – világviszonylatban is kiemelkedő módon – már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A fejlesztés leglátványosabb eleme a szárított és égetett cserepekkel teli kazetták kézi mozgatásának kiváltása volt. A különböző gyártási fázisok közötti, komoly fizikai munkát korábban három műszakban 34 ember végezte. Az elmúlt időszakban egyre nehezebbé vált az olyan minőségi munkaerő megtalálása, akik megfelelő körültekintéssel tudták végezni a kifejezetten nehéz folyamatot. Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is.

A munkálatok során felújították a 120 méter hosszú, mintegy 1000°C fokon üzemelő égetőkemencét is, amely már húsz éve folyamatos működés alatt állt. A kemence mellett a cserépgyár más egységei is nagyobb mértékű állagmegóvást és korszerűsítést igényeltek.

„Ré szeme” mindent lát

A minőségellenőrzés is forradalmi újításokon esett át: 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok, és a saját fejlesztésű lézeres „Ré szeme” gondoskodik a cserepek tökéletes minőségéről. Az új rendszer minden cserepet kétszer vizsgál meg, biztosítva, hogy hibás termék ne kerülhessen ki a gyárból.

A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 főként európai országban, valamint a Indiában, az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte több mint 20 000 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 200 gyártóhellyel rendelkezik. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi csoport termelése jelenleg kilenc helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma a cégcsoporthoz tartozó Pipelife-fal együtt pedig már meghaladja a 800 főt. 

(X)