Robotrendőr az utcákon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szöul utcáin önvezető járőrrobotot használnak a veszély észlelésére és a rendőrség riasztására.

A körülbelül 300 kg súlyú bot önállóan vezet, és olyan műholdas navigációs és távérzékelési technológiával látták el, mint a Lidar (fényérzékelés és távolságtartás), amivel sikerül elkerülni a gyalogosokat és az akadályokat. Éjszaka is tud járőrözni hőkamera segítségével.

Lényegében úgy működik, mint egy "mozgó térfigyelő kamera", amely képes megvizsgálni a rögzített kamerák holtfoltjait – mondta a fejlesztő HL Mando.

Éles helyzetben is működik

A dél-koreai Szöul egyik szűk sikátorában egy részeg férfi elaludt a járdán. Egy kerekes robot lassan közeledik felé, és megpróbálja felébreszteni.

"Uram, veszélyes, ha itt alszol. Hadd segítsek biztonságban hazajutni" – mondja a robot.

Nem sokkal később egy rendőrautó érkezik, villognak a lámpák, és két rendőr elvezeti a férfit.

A "Goalie" nevű járőrrobot Dél-Korea első városi járőrrobotja. Úgy tervezték, hogy az emberek éjjel-nappal biztonságban legyenek az utcán, távolról kommunikálva a központtal, és figyelmeztetve az embereket a veszélyekre.

Biztonság és adatvédelem

Jelenleg a csúcstechnológiás járőrrobot csak ember mellett működhet – és néhány szabályozási kihívással is szembesült a biztonsági és adatvédelmi aggályok miatt a fejlesztő cég.

A HL Mando szerint a robot által felvett felvételeket nem tárolják – csak élőben közvetítik -, és az irányító központtal folytatott kommunikációja titkosított, hogy megfeleljen a dél-koreai személyes adatok védelméről szóló törvénynek.

A robot célja az is, hogy a nők nagyobb biztonságban érezzék magukat éjszaka, amikor egyedül sétálnak. Valójában a Goalie-t Szöul olyan lakónegyedében vezetik be, ahol az országban a legmagasabb az egyedül élő nők aránya.