Kezdőlap GYŐR Győr - Sport

Sipőcz továbbra is versenyben a párizsi kvótért

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sipőcz Richárd ötödik lett vasárnap a cselgáncsozók taskenti Grand Slam-viadalán. A +100 kilogrammos súlycsoport győri reménysége török, lengyel és üzbég ellenfél legyőzésével jutott be az elődöntőbe, ahol kikapott a japán Ota Hjogától – a nemzetközi szövetség eredményközlése alapján. Utolsó mérkőzésén megint japán dzsúdós várt rá, és a 2021-ben Budapesten világbajnok Kageura Kokorótól is vereséget szenvedett. Sipőcz helyezésének köszönhetően továbbra is versenyben van az olimpiai kvótáért, jelenleg súlycsoportjában a 24. helyen áll 2424 ponttal, 18 ország sportolója előzi meg a ranglistán. 

Judoban az Olimpiai kvalifikációs pontokat világbajnokságon, World Judo Masters-viadalon, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, Continental Open-tornákon, illetve kontinensbajnokságokon lehet szerezni. 186-186 férfi és nő vehet részt a játékokon, ők 7-7 súlycsoportban versenyezhetnek. 

Az olimpiai kvalifikációs időszak 2022. június 24-től 2024. június 23-ig tart. A két éves kvalifikációs időszak a világranglista pontszámítási rendszere alapján az első évben szerzett öt legmagasabb pontszám 50 százalékos értékben, míg a második évben megszerzett öt legmagasabb pontszám száz százalékban számít majd a végelszámolásnál. A világbajnokság adja a legtöbb pontot (a győztes 2000-ret kap), ezt követi az évente egyszer megrendezett World Judo Masters (1800), az évi négy Grand Slam-torna (1000), a kontinensbajnokság (700), a Grand Prix (700), junior világbajnokság, végül a Continental Open-viadal (100).