Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Sorra buktatja le a NAV az illegális e-cigaretta-árusokat a vármegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai hétről hétre buktatják le azokat a közösségi oldalakon gyakran álnéven hirdető árusokat, akik a Magyarországon tiltott, ízesített elektronikus cigaretták és egyéb dohánytermékek illegális értékesítéséből próbálnak hasznot húzni.

A NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei ellenőrei az elmúlt hónapokban hétről hétre buktattak le ilyen árusokat. A jellemzően álnevek mögé bújó, közösségi oldalakon hirdető eladók kis- és nagytételben, személyes átvétellel vagy akár postázással is kínálják a termékeket. Többen közülük újdonságokat is hirdettek, mint például a Tornado Bang vagy a Razz Bar. Ezeket az Elf Barhoz hasonló, legtöbbször nikotintartalmú folyadékkal töltött, ízesített dohánytermékeket az eddigieknél is nagyobb, akár tizenötezer „slukk” kapacitással is kínálják. Az ismeretlen eredetű termékek jelentős egészségi kockázatokat is rejtenek, egyetlen ilyen e-cigaretta nikotintartalma akár százötven doboz cigarettáéval is felérhet.

Többen kínáltak online – így akár kiskorúak számára is elérhető – dohánygyártmánynak számító dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket, „nikotinos tasakot” is. A hirdetők közül ketten 18 évesen terjesztették ezt a 13-18 éves korosztály körében is népszerű, rendkívül magas nikotintartalmú jövedéki terméket.

A győri revizorok néhány hét alatt, több eladótól összesen kétszáz ízesített elektronikus cigarettát és ötvennyolc doboznyi nikotinos tasakot rendeltek és foglaltak le. Az eladók azonosítása után adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység és jövedéki jogsértés miatt indítottak eljárásokat. Az illegális árusok akár milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. A magánszemély eladókat ezen felül az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal is sújtja a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.