Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A digitális gondolkodás és a digitális megoldások újszerű, innovatív, ötletes megvalósítását díjazó Pixel Perfect Awards hat arany elismerésének egyikét a Néprajzi Múzeum gyűjteményeire épülő alkalmazás nyerte el.

A MAKSZ (Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) és a Kreatív magazint is kiadó Professional Publishing Hungary Kft. által újonnan indított Pixel Perfect Awards célja, hogy évről évre bemutassa a digitális gondolkodás és digitális eszközkészlet segítségével született, újszerű, szokatlan, emlékezetes kampányokat és megjelenéseket.

A legjobb applikációként elismert Motívumalkotó alkalmazás sikere arra is felhívja a figyelmet, hogy kulturális, ismeretterjesztő célú, tudományos kutatáson nyugvó megoldások is felvehetik a versenyt az üzleti szektor innovációival.

„Az elmúlt hónapokban – az építészeti eredményeken túl – két nemzetközi filmfesztiválon szerepeltünk sikeresen egy animációs és egy dokumentumfilmmel, de egy múzeumpedagógiai alkalmazásunk is díjat nyert.  A rangos elismerések azt bizonyítják, jó úton járunk, amikor a tudományos és múzeumi szakmai kutatásokkal, projektekkel párhuzamosan az innovatív digitális és kreatív technológiák fejlesztőivel együttműködünk.”
 /Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója/

A motivumalkoto.neprajz.hu linken elérhető applikáció több mint ezer vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül.

A múzeum tájékoztatása szerint az alkalmazás a matematika és a díszítmények világának találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Mint kiemelik, ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég együttműködésében jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó, szakmailag ellenőrzött díszítmény-adatbázis valósult meg, majd erre épült rá az applikáció.

A Motívumalkotó alkalmazás a Néprajzi Múzeum MÉTA terében is élményt kínál a látogatóknak.

Az applikáció rövidesen a nemzetközi közönség előtt is bemutatkozhat: a 18. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában május végén nyíló, Reziduum – The Frenquency of Architecture című kiállításon nyitja ki virtuálisan a Néprajzi Múzeum gyűjteményeit a látogatók előtt.