Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ha a vízmennyiség növelésével javul is a bőr szerkezete, az nem a bevitt víznek köszönhető, inkább annak, hogy elhagytuk a cukros üdítőket, ugyanis a cukor a bőr egyik legfőbb ellensége.

Egyszerű tény, hogy az elegendő folyadékfogyasztás (férfiaknál 13, nőknél 9 pohár) hozzájárul az egészségesebb, feszesebb bőrhöz, ám egy 2015-ös tanulmány, ami a Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology folyóiratban jelent meg, más dolgokra is felhívja a figyelmet.

A kutatások szerint, akik kevesebb vizet ittak, de megnövelték az adagjukat, hidratáltabb bőrre tehettek szert a kísérlet végére, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy ha már elég hidratált a bőr, nem tudjuk tovább fokozni az állapotát, hiába iszunk még több vizet.

Bőrgyógyászok szerint a bőr állapota az egész test hidratáltságáról árulkodik, s a szervezet hidratáltsági szintjét bizonyos ételek és italok (pl. az alkoholos, koffeines, cukros termékek) is befolyásolhatják, vagyis nagyon oda kell figyelni a mértékletességre, különben a bőr ráncossá, petyhüdtté válhat.

A bőrápolók, a hialuronsavas, kollagénes krémek úgy segítenek megtartani a nedvességet, hogy csökkentik a folyadékveszteséget a bőr legkülső védőrétegében, ha pedig rendszeresen hámlasztunk, jobban felszívódnak a krémek és szérumok is.

Más praktikákat is bevethetünk

Illetve az is fontos, hogy használjunk párásító készüléket (a fűtés levegőt szárító hatása miatt télen szárazabb lehet a bőr), kerüljük a forró vizes zuhanyzást, arcmosást, mert a hő elnyeli a nedvességet a bőrből, fürdés után pedig rögtön krémezzük be magunkat.

Teljesen igaz, hogy a száraz, vízhiányos bőr pattanásokhoz és mélyebb ráncokhoz vezethet, de a megnövelt folyadékbevitel kevés a szép bőr eléréséhez.

Ha a vízmennyiség növelésével javul is a bőr szerkezete, az nem a bevitt víznek köszönhető, inkább annak, hogy elhagytuk a cukros üdítőket, illetve bőven elég akkor inni, ha szomjúságot tapasztalunk, hiszen a test jelzi, mikor, mennyi folyadékra van szüksége.