Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha ez álmaid állása, ne is gondolkodj tovább.  A jövő évtől tehergépkocsis jogosítvány nélkül is buszvezetőnek tanulhatsz akkor, ha rendelkezel személyautóra szóló, B kategóriás jogsival. 

„A kapcsolódó jogszabály-módosítás december közepi hatályba lépéséhez igazodva hirdetik majd ki az új tantervi és vizsgakövetelményeket”

– tájékoztat oldalán a Technológiai és Ipari Minisztérium. A képző szervek felkészülési idejével számolva 2023-től  egyszerűsödik az autóbuszos jogosítványszerzés.  A mostani szabályzat szerint  „B-s” jogsi után a tehergépkocsira előírt „C” kategóriát is meg kell szerezni. Csak ezután juthatsz  „D” kategóriás engedélyhez. Ez módosul az idei év végével. 

A változtatás nagy könnyebbséget jelent az ágazat vállalkozásai, a magánfuvarozók, az önkormányzati cégek és a Volánbusz számára is.

Ezzel vonzóbbá tehető a pálya

Megszűnik az iparági visszajelzések szerint elavult „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés” vizsgatárgy. A tanulandó anyag korszerűsödik és a rutinvizsgán kell számot adnod róla. A tárca szerint a jelenlegi 2000-3000 buszos jogosítványt szerző száma ezzel megnőhet.