Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Százhetven új autót kaptak a mentők

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járművek az alapellátási ügyeletben dolgozók munkáját segítik. 

Az új rendszert Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegyékben vezették be először, eddig több mint 120 ezer órányi ügyelet alatt 110 ezer beteget láttak el.

Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy a mostani, kormányzati forrásból megvalósult 2 milliárd forintos fejlesztés fontos előrelépés. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója emlékeztett: az autók mellett olyan új orvostechnikai eszközöket is beszereznek, amelyekkel az országban egységesen mindenhol ugyanolyan magas színvonalú ellátást nyújthatnak majd. 

A flotta új tagjai 130 lóerős, hibridmotorú kocsik. A tavaly átadott 22 és a mostani 170 autóval (100 Suzuki Vitara és 70 Suzuki S-Cross) már összesen 192 autó segíti az OMSZ ügyeleti szolgálatának munkáját, így minden járásba jut belőlük. 

A következő időszakban újabb három vármegyét, Jász-Nagykun-Szolnokot, Veszprémet és Baranyát kapcsolják be a rendszerbe. Csató Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a 1830-as ügyeleti szám a klasszikus ügyeleti feladatok esetében hívható, tehát a nem sürgős-életveszélyes állapotú betegek számára jelent segítséget.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi