Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Indiában, a Leh Manali autóúton, az úgynevezett Gata Loops egy hátborzongató 21 hajtűkanyaros szakasz, hegyekkel és nem mindennapi látvánnyal körülvéve. 1999 óta azonban a legenda szerint egy szellem jár itt, akinek az áthaladók hagynak egy-egy palack vizet. Mi ez a szokás és miért pont vizet?

A Gata Loops híres autópályaszakasz, ám a rendhagyó etap 1999 óta már nemcsak formája, de egy szomorú esemény és legendája, babonája miatt is híres. Történt ugyanis, hogy egy nagyon hideg téli napon egy kamionos váltótársával meghibásodást észlelt a teherautóban és segítséget akartak kérni. Bár igazán messze volt, az egyik sofőr útra kelt, hogy a legközelebbi lakott településen keressen egy hozzáértő szakit és megoldódjon a rémálom. Sajnos azonban lecsapott a hóvihar és a sofőr csak napok múltán ért vissza társához — aki már sosem élte meg a kamion megjavítását, mivel víz, élelem és fűtés nélkül maradt.

Az elhunyt kamionosnak állítottak egy emléktáblát és a környéken elkezdték azt suttogni, hogy éjszakánként egy ember vizet vagy cigarettát kér a Gata Loops szakaszon az áthaladóktól. Hamar szellemtörténetet faragtak belőle: bizonyára a halálra szomjazott és fagyott sofőr szelleme járhatja az utat, ezért le kell róni a tiszteletet és minden arra járónak egy palack vízzel kell emlékeznie.

Építettek egy “szellemtemplomot” is, ahová vagy kiszállva, vagy csak áthaladva leteszik vagy kihajítják a palackos vizet. Így elképesztő mennyiségű PET-palackos ásványvíz hever a szakaszon, annál a kilométerkőnél, ahol a szerencsétlenül járt kamionos életét veszítette.
A szellemtörténethez kreált szokás természetesen destruktív és szembe megy mindennel, ami a hulladékkérdéssel kapcsolatos. Ezek a palackok ugyanis egy nagy kupacban hevernek az út mellett.