Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Szén-monoxid érzékelő hívta fel a figyelmet a hibás gázkonvektorra

Szerda éjjel Győrben, a Táncsics Mihály utcában figyelmeztetett a veszélyre a szén-monoxid-érzékelő. – tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A társasházi lakásban gázkonvektor és egy átfolyós vízmelegítő működött az érzékelő jelzésekor. A győri hivatásos tűzoltók a készülékben tárolt adatot kiolvasták, amely szerint valóban szén-monoxid volt a lakás légterében. A gázszolgáltató szakembere méréseivel szintén igazolta a mérgező gáz jelenlétét és megállapította, hogy a gázkonvektor nem megfelelően működik. A fűtésre más alternatívát kell keresni

A katasztrófavédelem munkatársai hangsúlyozzák, minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. Javasolják, hogy a tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást biztosítsunk, illetve az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Hangsúlyozzák, amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használunk, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abban a helyiségben kell elhelyezni, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használunk. A tüzelő-berendezéstől, vízmelegítőtől 1-3 méterre, egyéb helyiségben abba a magasságba, ahol levegőt veszünk, például a lakószobákban fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába.