Egyre több területen használják a mesterséges intelligenciát, így nem csoda, hogy már a zenében is megjelent. Ez ugyan még gyerekcipőben jár, de már több ígéretes próbálkozás is született, különösen a djent műfajban. A metal zenészeknek ugyan egyelőre még nem kell aggódniuk, de ha a technológia továbbra is ilyen mértékben fejlődik, idővel akár komoly konkurenciát is jelenthet számukra.
 
Mindez Nik Nocturnal (egy szóló metal művész Torontóból, aki tartalmakat gyárt a YouTube-on kritikákról, borítókról, mémtartalmaktól, stb…) egyik videója kapcsán derült ki, amelyben a metalos YouTuber olyan csatornákat nézett meg, amelyekre mesterséges intelligenciával létrehozott dalokat töltenek fel. Az egyik ilyenen több mint 2700 feltöltés található, amelyeken egyértelműen érződik az algoritmus folyamatos fejlődése.
Nik így reagált az egyszerűen csak #2701-nek nevezett dalra: "a korábbiak elég viccesek voltak, ez viszont kib**** durva, ha tényleg igazi. Ez a mesterséges intelligenciával csinált djent k**** jó! Persze joggal mondhatjátok, hogy a hangzása nem az igazi, de ne feledjük, hogy ez csupán egy kezdeti próbálkozás és ennél már csak jobbak lesznek. Ez még nem egy igazi trend, csak egy srác csinálta szórakozásból, de ahhoz képest meglepően jó lett."
 
Az említett dal 5:43-tól hallható az alábbi videóban: